Řecko hlasuje o rozpočtu. Zavede razantní škrty

Atény - Řecký parlament bude dnes večer hlasovat o vládním návrhu státního rozpočtu na příští rok, který předpokládá pokračování v rázných úsporných opatřeních, jež mají zabránit bankrotu země. Vláda premiéra Lukase Papadimose má v parlamentu drtivou podporu a nepředpokládá se, že by rozpočet schválen nebyl.

Řecko patří k zemím, které jsou v rámci eurozóny nejvíce zasaženy dluhovou krizí. Evropští partneři se rozhodli Aténám pomoci a opakovaně poskytnout finance k dalšímu chodu země. Pomoc podmiňují strukturálními a dalšími změnami v Řecku.

Papadimosova vláda v současnosti jedná se soukromými věřiteli o technických detailech výměny řeckých státních dluhopisů. Výměna je součástí dohody, která má Řecku pomoci snížit zadlužení. Věřitelé, což jsou převážně banky, přistoupili na to, že odepíšou asi 60 procent řeckých dluhopisů. Část cenných papírů vymění za nové s delší splatností.

Papadimos připouští, že dosažení cílů bude velmi složité, ale že jeho vláda udělala vše, co bude v jejích silách. Jedním z dlouhodobějších cílů je, aby dluh Řecka poklesl do roku 2020 na 120 procent hrubého domácího produktu.

Rozhovor se Soňou Dorňákovou Stamu (zdroj: ČT24)