Kellnerova PPF prodala akcie Generali za 1,37 miliardy

Praha – Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera dramaticky zrychlila prodeje akcií italské pojišťovací skupiny Generali. Od 25. listopadu prodala zhruba 4,5 milionu akcií velkopojišťovny za 54,4 milionu eur, tedy za 1,37 miliardy korun. Kellner se tím zbavil 14 procent z celkového balíku akcií.

Skupina PPF v minulém roce nakoupila 31,45 milionu akcií skupiny Generali za 562,6 milionu eur (tehdy 13,8 miliardy korun). Kellner tak na prodeji zmíněných téměř 4,5 milionu akcií prodělal přes 680 milionů korun. V minulém roce totiž kupovala skupina PPF za ceny okolo 18 eur za jednu akcii, nyní prodávala akcie za ceny kolem 12 eur.  

Akcie Generali vlastněné přímo či nepřímo PPF Group byly převedeny na nezávislého investičního manažera a jsou v jeho správě, uvedl mluvčí PPF Milan Tománek. „Tento nezávislý investiční manažer spravuje akcie v souladu s investiční politikou, která stanovuje základní parametry pro portfolio pod správou, stejně jako celkové limity pro různé investiční nástroje, do nichž může manažer portfolia investovat podle vlastní úvahy,“ dodal. Z hlášení o transakcích akcionářů Generali vyplývá, že Kellner zrychlil prodeje, když v listopadu provedl řadu prodejů a nákupů, jejichž výsledkem byl prodej necelých 51 000 akcií Generali. Po „otestování“ trhu se prodeje dramaticky zrychlily.  

Italské akcie padají kvůli dluhu

Ceny italské pojišťovací skupiny se prudce propadly kvůli dluhovým problémům zemí eurozóny. Sama Itálie má vážné potíže s financováním svého dluhu, což přinutilo úřednickou vládu premiéra Maria Montiho přijmout tvrdá úsporná opatření. Generali PPF Holding působí ve 14 zemích střední a východní Evropy, spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva téměř 16 miliard eur a poskytuje služby více než 13 milionům klientů. Holding má sídlo v Nizozemsku a jeho hlavní organizační pobočka sídlí v Praze. Je společným podnikem Assicurazioni Generali a Kellnera.

Vydáno pod