Banka Lehman Brothers může opustit bankrotový režim

New York – Americký soud dnes schválil reorganizační plán zkrachovalé investiční banky Lehman Brothers Holdings a umožní jí opustit bankrotový režim. Pád Lehman Brothers v polovině září 2008 byl největším bankrotem v dějinách Spojených států a spustil globální finanční krizi.

Banka Lehman Brothers očekává, že začátkem příštího roku začne postupně vyplácet věřitele z výnosu prodeje aktiv v celkové odhadované hodnotě 65 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Banka již prodala či uzavřela řadu aktivit a podle soudu nyní může přikročit k ukončování a prodeji zbývajících operací.

Akcionáři nedostanou nic, věřitelé pakatel

Kdysi čtvrtá největší investiční banka v USA je nyní pouhou skořápkou pro zbylá aktiva bývalého globálního giganta. Akcionáři banky, jejíž akcie dosáhly v únoru 2007 maxima na více než 86 dolarech, nedostanou z likvidace nic, jak je u bankrotů obvyklé. Nezajištění věřitelé získají v závislosti na typu úvěru 21,1–27,9 centu na každý dolar pohledávky. Celkem činí pohledávky věřitelů 450 miliard dolarů. Reorganizace ubrala z aktiv banky více než 1,5 miliardy dolarů na platbách právníkům a poradcům a dalších výdajích. 

Schválený plán získal podporu více než 95 procent hlasujících věřitelů. Banka musela během jednání o plánu překonávat silné námitky, zejména ze strany finančních společností jako Goldman Sachs a Paulson & Co. Lehman Brothers například už v září 2008 prodala svou největší divizi pro investiční bankovnictví britské bance Barclays. Stále jí však zbývá prodat více než polovinu z hodnoty aktiv. Mezi nimi je například zbytek podílu v investiční společnosti Neuberger Berman, podíl v realitní firmě Archstone, dvě bankovní divize a investice v sektoru soukromého kapitálu.