Kalousek chce kvůli zdanění hazardu přesunout miliardu v rozpočtu

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl ve státním rozpočtu na příští rok převést miliardu korun na podporu sportu, kulturních památek a sociální projekty. Jak dnes řekl poslancům, jeho návrh reaguje na situaci vzniklou poté, co sněmovna udělila loterijním firmám na příští rok daňové prázdniny, a má tak posílit příjmy uvedených veřejně prospěšných činností. O zdanění hazardu má zítra jednat Senát. Ten chce zákon ještě poupravit.

Kalousek se na podání pozměňovacího návrhu dohodl se senátory. A nyní očekává, že Senát na zítřejším jednání upraví zákon tak, aby loterijní firmy nemohly svévolně nakládat s částí odvodu z hazardu. Pokud by ovšem v Senátu zvítězilo lobby loterijních společností, je Kalousek připraven svůj pozměňovací návrh stáhnout.

Miroslav Kalousek

„Za předpokladu, že Senát zítra opraví tu hrůzu, kterou schválila Poslanecká sněmovna ve prospěch loterijních lobby v zákoně o jednotném inkasním místu, pak budu prosit sněmovnu, aby přijala můj pozměňující návrh, který je součástí dohody se senátory.“

Pokud senátoři zákon upraví, počítá Kalousek s posílením peněz na sport o 800 milionů, na ochranu kulturních památek navrhne přidat 100 milionů korun a dalších 100 milionů korun neziskovým organizacím na zdravotní a sociální služby. Zdroj peněz neupřesnil. „Seškrábali jsme, kde se dalo,“ podotkl.

Kalousek se prý snaží napravit „exces“ poslanců

„Já jsem na žádost pana předsedy vlády jednal se senátními kluby s tím, že jsem jim poskytl veškerou odbornou i technickou pomoc ministerstva financí k tomu, aby mohl být napraven exces, jestli mi dovolíte toto slovo, kterým Poslanecká sněmovna v podstatě udělila daňové prázdniny loterijním společnostem pro rok 2012,“ upozornil Kalousek.

Existenci dohody potvrdil také předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vicha. Nynější předloha počítá s tím, že by se výnosy z hazardu měly dělit na třetiny. Jednu by si odnesly obce, jednu ministerstvo školství. Zbylou třetinu by podle svého uvážení hazardní a loterijní společnosti rozdělovaly na veřejně prospěšné účely. Právě tuto část zákona chce Senát podle Vichy změnit. Opravit chce také výběr místních poplatků, podle poslanecké předlohy by totiž obce nemohly vybírat žádné poplatky z videoterminálů ani z výherních automatů.

Petr Vicha, předseda senátorského klubu ČSSD

„My jsme se rozhodli opravit poslaneckou novelu a vrátit ji Poslanecké sněmovně zpět v takové podobě, aby snad byla pro Poslaneckou sněmovnu také schvalitelná, a doufáme, že do 1. ledna 2012 podepíše tuto novelu také prezident. Nestane-li se tak, tak by mohl stát přijít o několik miliard korun.“

Ve sněmovně by zákon doplněný o Kalouskovy přesuny v rámci rozpočtu podporu nalézt mohl. „Pokud bude alespoň částečně vyřešeno fungování neziskovek tak, jak navrhuje pan ministr Kalousek, tak budeme zřejmě pro tento návrh hlasovat,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 předseda rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek (ODS).

Senátní dohoda se nezamlouvá radě zdravotně postižených

Dohoda mezi senátory a ministrem financí se příliš nelíbí Národní radě osob se zdravotním postižením ČR. Neziskové organizace, které měly ze zdanění hazardu podle poslaneckého návrhu těžit, prý po senátní úpravě zákona ostrouhají. „To, co řekl předseda Vicha, znamená, že neziskové organizace byly obětovány ve prospěch obcí a státního rozpočtu,“ zdůraznil předseda rady Václav Krása.

Ministerstvo sociálních věcí podle něj dá peníze, které dostane z rozpočtu navíc, do balíku určeného pro poskytovatele sociálních služeb. „Organizace, které například dělají poradenství pro osoby se zdravotním postižením, které jim například půjčují pomůcky, z toho neuvidí ani korunu,“ dodal.

Konečná podoba rozdělení dvacetiprocentního odvodu z hazardních her zatím není úplně jistá. Ministerstvo financí prosazuje variantu, podle níž by si odvody v případě výherních automatů rozdělily obce a stát v poměru 8:2, u odvodů z ostatního hazardu pak v poměru 3:7.