Vláda zvýší životní i existenční minimum, mimimální mzda zůstane

Praha – Vláda dnes rozhodla o zvýšení životního minima, které bude od počátku příštího roku 3410 korun místo nynějších 3126 korun. Existenční minimum se zvýší z nynějších 2020 korun na 2200 korun. Vláda chce tímto krokem nejchudším občanům kompenzovat změny v dani z přidané hodnoty (DPH). Vláda dnes naopak neschválila zvýšení minimální mzdy – zůstane tedy na osmi tisících korunách.

Co je životní a existenční minimum

Životní minimum je nejnižší částka na zajištění jídla a základních potřeb. Porovnává se s ním příjem lidí či rodin kvůli sociálním dávkám. Existenční minimum je suma nutná pro přežití. Na tu může spadnout třeba nezaměstnaný, který si práci aktivně nehledá. Minimum se využívá při stanovení nároku na dávky v hmotné nouzi, přídavku na dítě, sociálního příplatku, alimentů či nezabavitelné částky při exekuci.

Vláda může minimum upravovat podle vývoje cen v zemi, pokud růst nákladů na stravu a základní potřeby přesáhne za určité období pět procent. Naposledy minimální částku zvedala v lednu 2007.

Rada postižených i odbory zvýšení kritizují - je prý příliš malé. Představitelé handicapovaných uvedli, že návrh nezohledňuje dopad reforem a růst DPH v příštím roce. Požadovali proto zvednutí minima ne o devět, ale o 14 procent.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Názor na výši minimální mzdy není jednotný

Sociální partneři vlády, tedy zaměstnavatelé a odbory, se k navýšení hrubé minimální mzdy nestaví jednotně. Zatímco největší odborová centrála v zemi, Českomoravská konfederace odborových svazů, požadovala v připomínkovém řízení zvýšení základní sazby minimální mzdy na 9200 Kč měsíčně, druhá největší centrála, Asociace samostatných odborů, byla pro zvýšení na 8500 korun.

Na straně zaměstnavatelů zvýšení odmítá například Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, protože by to podle ní komplikovalo ekonomické podmínky firem. Naproti tomu Hospodářská komora podpořila zvýšení na 8400 korun. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí se odměňování minimální mzdou týká zhruba dvou až tří procent, tedy 80 000 až 120 000 všech zaměstnanců v České republice.