Poslanci podpořili novelu na ochranu lidí při předváděcích akcích

Praha - Sněmovna dala zelenou novele opoziční ČSSD, která má více ochránit spotřebitele. Sociální demokraté chtějí z občanského zákoníku vyškrtnout ustanovení, podle kterého lidé nemohou rychle a bez sankcí odstoupit od spotřebitelské smlouvy, pokud ji podepsali u sebe doma. Koalice vetovala žádost předkladatelů, aby byla předloha schválena už v prvním čtení. Nyní míří do ústavně-právního výboru.

Novelu podporují i koaliční poslanci. Zpravodaj Pavel Staněk (ODS) podotkl, že je v souladu s úpravou v návrhu nového občanského zákoníku. Předloha ČSSD by ale prý mohla mít i záporné dopady. Podle Marka Bendy (ODS) by mohla vést k tomu, že někteří spotřebitelé by naopak mohli „terorizovat dodavatele“. Připomínky měl k předloze kabinet. Podle něj by naopak mohla být s chystanou evropskou směrnicí v rozporu.

Nyní se podle autorů předlohy v praxi stává, že podnikatelé nechávají lidi na předváděcích akcích podepisovat prohlášení o tom, že si výslovně sjednali návštěvu dodavatele za účelem objednávky. Případně není také prý výjimečné, že se lidé nechají svézt z akce i se zbožím domů, kde podnikateli potvrzení podepíšou. ČSSD tvrdí, že tím organizátoři akcí obcházejí zákon.

Platnost až od roku 2014

Podle předkladatelů se v návrhu nového občanského zákoníku už výjimka nevyskytuje. Kodex má ale platit až od roku 2014. Současný občanských zákoník by se vypuštěním jedné věty navíc sladil s chystanou evropskou směrnicí o ochraně spotřebitele při smlouvách sjednávaných mimo provozovnu určenou k podnikání.

Vydáno pod