Singer se nebojí odlivu kapitálu z českých bank, ČNB by to musela schválit

Praha - Guvernér České národní banky Miroslav Singer se neobává nadměrného odlivu peněz z českých peněžních ústavů do jejich zahraničních mateřských bankovních společností. Tuzemské banky by k tomu musely mít svolení centrální banky, řekl dnes Singer senátorům, které informoval o dohledu ČNB nad finančním trhem v loňském roce.

Podíl investičního portfolia tuzemských bank vůči jejich zahraničním matkám, tedy tzv. angažovanost, je podle údajů České národní banky v současnosti mezi 13 a 14 procenty a je dlouhodobě pod stanoveným 25procentním limitem.

„Z tohoto hlediska žádné velké nebezpečí nevidím,“ uvedl Singer. Reagoval tak na dotaz místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky k opatřením proti vyvádění kapitálu z českých bank do jejich mateřských firem v cizině, které by tak chtěly řešit problémy plynoucí z potíží v eurozóně.

„V tuto chvíli je v platnosti naše dohledové opatření, které nutí a zavazuje české dcery, aby v okamžiku, kdy by chtěly zvýšit expozici vůči matkám nad nějaký dlouhodobý standard, který zdaleka nevyužívá povoleného rámce, nám to musely dopředu oznámit a čekat na naše svolení,“ upozornil Singer. Podobné svolení je podle něj třeba i pro případ výplaty dividend.

Ilegální přesun peněz by byl na trzích hned vidět

Podle něj není důvod k velkým obavám, že by se někdo případně snažil Českou národní banku obejít, už kvůli kurzu koruny. „Nějaké dramatické částky, které by matkám pomohly, by představovaly poměrně dramatický objem na trhu s Forexem (systémem směny cizích měn), který by byl okamžitě vidět,“ dodal Singer.

Budova České národní banky v Praze
Zdroj: Vojtěch Rejl/V.Rejl

Guvernér ČNB zdůraznil, že český finanční trh je dnes jako celek stabilizovaný a bankovní sektor jako celek je zdravý, ziskový, dobře kapitálově vybavený a disponuje tradičně vysokou likviditou, přičemž většinu objemu angažovanosti bank tvoří vklady.

Listopadové oslabení kurzu koruny podle Singra souviselo s oslabením eura a bylo důsledkem obchodní závislosti Česka na eurozóně. „My jsme vnímáni jako někdo, kdo, když je eurozóna v problémech, bude mít také problémy,“ dodal.