NERV navrhuje vyšší DPH, propouštění policistů i dražší cigarety

Praha – Už včera představila Česká televize některá opatření Národní ekonomické rady vlády pro případ krize. Tady jsou další nápady – NERV navrhuje např. sjednocení DPH ve výši 20 procent, vyšší daně na cigarety a alkohol, propuštění tisícovky policistů, snižování počtu zaměstnanců ve školství nebo rušení některých ambasád po světě. Ministři dostanou úsporný balíček NERVu na stůl v pondělí. Co si z doporučení NERVu vláda přesně vybere, chtějí mít premiér i ministr financí rozhodnuto do konce ledna.

V případě dvouprocentního propadu české ekonomiky navrhuje NERV zvýšit spotřební daň u alkoholu a tabáku a u tohoto bodu by zřejmě u politiků podporu našla: „Je to přesně v souladu s naším programem zvyšovat nepřímé daně a zdaňovat spotřebu,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. 

Koalice se zřejmě v případě krize shodne i na dalších protikrizových návrzích NERVu: Na plánu sjednotit DPH až na 20 procentech, na propouštění státních zaměstnanců nebo na zvýšení daní z nemovitostí. „Zvednutí nemovitostních daní by mohlo vést k vyšší dynamice trhu s nemovitostmi, což by mohlo vést ke snížení nájmů u malometrážních bytů,“ uvedl šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Jeden z členů Národní ekonomické rady vlády Jan Procházka ovšem zdůrazňuje, že jde zatím jen o návrhy členů NERVu, které se pak musí sestavit do konkrétního souboru. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) počká na lednovou prognózu vývoje ekonomiky a podle ní se rozhodne, která opatření navrhne vládě. Pokud bude potřeba novelizovat zákon o státním rozpočtu, tak by pak opatření poslala vláda do sněmovny. 

Patnáct členů NERVu má na rozhodování kabinetu citelný vliv. Podle analýzy České televize už vláda prosadila nebo hodlá prosadit víc než polovinu jejích návrhů, které se týkaly například daní, zdravotnictví, boje proti korupci nebo důchodové reformy. Vláda například dala na radu NERVu zvýšit nižší sazbu DPH – odmítla naopak, aby lidé museli povinně spořit důchodových fondech. 

Nápady Národní ekonomické rady vlády se ale vůbec nelíbí levicové opozici, podle ní členové NERVu zastupují hlavně zájmy velkých bank a firem. „Národní ekonomická rada vlády hledá především u středně příjmových vrstev - u těch, kteří poctivě pracují,“ konstatoval šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.