Moody's je s EU nespokojená, přezkoumá ratingy zemí eura

Brusel – Páteční summit Evropské unie investory neuklidnil. Nervozita na finančních trzích je dál znát. Agentura Moody's navíc uvedla, že v prvním čtvrtletí příštího roku přezkoumá rating zemí eurozóny. Opatření dohodnutá na summitu EU minulý týden v Bruselu totiž považuje za nedostatečná. Do režimu pozorování už umístila 15 zemí eurozóny také agentura Standard & Poor's.

„Absence opatření ke stabilizaci dluhopisových trhů v krátkodobém horizontu znamenají, že eurozóna a celé Evropská unie zůstávají vystaveny případným budoucím šokům a je permanentně ohrožena i soudržnost eurozóny,“ uvedla Moody's.

Není to poprvé, kdy tato ratingová agentura varuje před zhoršováním situace v zemích platících evropskou jednotnou měnou. Již na konci listopadu Moody's varovala, že riziko bankrotu některých členských států eurozóny povážlivě roste.

A skeptická k vývoji v eurozóně je i agentura Standard & Poor's. „Čas se krátí a je třeba vyvinout akce na obou stranách rovnice, fiskální i monetární,“ uvedl ekonom agentury S&P Europe Jean-Michel Six. „Zřejmě bude nutný ještě další šok, než všichni v Evropě najdou společnou řeč, například aby velké německé banky měly problémy na trhu. Pak se zjistí, že všichni jsme na stejné lodi, a dokonce i německé instituce mohou být ovlivněné touto nákazou.“

Investoři zůstávají nervózní

S výsledky summitu nejsou spokojeny ani trhy. Euro vůči dolaru prudce oslabilo a úroky z německých dluhopisů rostly. Klesají i evropské akciové trhy.

Howard Archem, analytik IHS Global Insight

„Posun, kterého evropští politici dosáhli, nebyl zklamáním, ale ani to nebyla velká bazuka, která by skutečně mohla snížit tržní tlaky.“

Přetrvávající nervozita není dobrou zprávou pro zadlužené země eurozóny. V průběhu tohoto týdne má proběhnout několik velkých aukcí vládních dluhopisů – včetně těch španělských. Ekonomové se shodují v tom, že to bude pro eurozónu velký test. „Dohoda eurozóny o tom, že se rychle dohodne na fiskální unii koučované rozpočtově odpovědným Německem, je sice unikátním počinem, avšak těžko přinutí evropské banky k tomu, aby v aukci koupily italský vládní dluhopis,“ podotkl analytik ČSOB Jan Čermák.

Itálie dnes za nejistotu na trzích zaplatila znovu velmi vysokým úrokem ze svých dluhopisů. Ten sice oproti poslední aukci mírně klesl, přesto zůstává nebezpečně vysoký. Itálie prodala dluhopisy v objemu sedm miliard eur za 5,92 procenta. V listopadové aukci je přitom nabízela za 6,087 procenta.

Analytici: Itálie nemůže vysoké úroky dlouho vydržet

"Takřka šest procent je stále příliš vysoký úrok. Pro Itálii to není příjemná situace a není
to ani udržitelné," upozornil analytik ING Padhraic Garvey.

Italská vlajka
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová

Evropští politici nebudou mít klidné Vánoce

Evropští politici nyní alespoň slibují, že jen mlhavě vymezenou dohodu ze summitu implementují co nejdříve. „Zůstává hodně nejistoty. Především musíme rychle implementovat to, co bylo dohodnuto. Musíme na tom pracovat s nejvyšší naléhavostí. Nemůžeme si ještě dopřát vánoční volno,“ upozornil německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Některé závěry ze summitu totiž nyní musí posoudit zákonodárci v národních parlamentech. Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho by právní aspekty kroků dohodnutých na summitu měly být zpracovány během dvou týdnů. 

Jan Čermák, analytik ČSOB

„Trvá jistota nejistoty. Problém je v tom, že ten krok je nasměrován na delší období a plody uvidíme za měsíce, spíše možná za roky. My potřebujeme řešení, které by bylo akční během několika týdnů, protože na začátku příštího roku jsou splatné obrovské sumy dluhopisů v největších zemích eurozóny a momentálně není, kdo by je koupil.“

Ekonomové proto volají po zásahu Evropské centrální banky. Ta by podle nich měla skoupit dluhopisy problémových zemí. „Momentálně je to jediná instituce, která má dostatečnou palebnou sílu na to, aby to vyřešila,“ podotkl Čermák.