Průzkum BBC: Nezaměstnanost děsí svět

Londýn – Největším strašákem lidí po celém světě se postupně stává nezaměstnanost. Třeba ve Španělsku se jí obává 54 procent dotázaných. Obavy vyvolává rovněž korupce, chudoba nebo zvyšující se ceny potravin. Vyplývá to z každoročního průzkumu BBC nazvaného The World Speaks, který vypovídá o tom, jaké je mezi lidmi nejčastěji propírané téma. Průzkumu se zúčastnilo 11 tisíc respondentů z 23 zemí světa.

Průzkum BBC předkládá lidem seznam diskutovaných témat a táže se, která z nich respondenti v minulém měsíci nejčastěji rozebírali s rodinou či přáteli. Na špici se jako obvykle objevovala korupce nebo chudoba, 18 procent navíc zmínilo nezaměstnanost. 

Španělé se bojí o práci nejvíc

Stupňující se strach z nezaměstnanosti byl zaznamenán napříč všemi zeměmi. Padesát čtyři procent Španělů přiznalo, že v nedávné době řešilo zaměstnání. Právě Španělsko je jednou z nejvíc postižených zemí eurozóny, která se potýká s dluhovou krizí. Až 40 procent mladých tam nemůže najít práci.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Předpokládá se, že obavy z nezaměstnanosti souvisejí s ekonomickou krizí – dluhy v eurozóně a krizí eura jako měny. Jisté to ovšem není. První takový průzkum proběhl v roce 2008, kdy zkrachovala banka Lehman Brothers a svět zažíval ještě větší turbulence. Přitom lidí obávajících se o práci bylo značně méně. 

Dalším strašákem lidstva je extrémní chudoba. Jeden z pěti dotázaných ji v minulých týdnech s někým řešil. Na dalším místě se umístila inflace – rostoucí cena jídla a energie. 

Regionální rozdíly - země znepokojují různá témata 

Nejnovější výsledky poukázaly na značné rozdíly mezi zeměmi. Ve Spojených státech, Francii a Japonsku, tedy bohatých a vyspělých státech, je nejčastěji probíraným tématem světová ekonomika. Naopak korupce byla nejvíc diskutovaným tématem třeba v Nigérii, Indii, Turecku nebo Peru. 

Finanční krize
Zdroj: ISIFA/EPA/Frank Rumpenhorst

Mezi dalšími rozvíjejícími se zeměmi dominovala otázka rostoucích cen potravin a energie. Tento případ se vztahuje na Čínu, Rusko nebo třeba Keňu. Jižní Amerika – především Mexiko nebo Ekvádor – se obává drog a s nimi spojených vražd a zločinu celkově. 

Lidé se začínají čím dál méně věnovat globálnímu oteplování. Na špičce zůstalo pouze ve Velké Británii a Německu. V minulém roce se o změně klimatu hovořilo nejvíc v deseti zemích.