BlackBerry v Indonésii nekončí, musí ale poskytnout data

Jakarta - BlackBerry v Indonésii nekončí, uklidňuje vláda místí nadšence tohoto smartphonu. Země se však bojí zneužití dat teroristy, proto požaduje server přímo v Indonésii. Teď jsou šifrovaná data odesílána ke zpracování do Kanady. A právě na cestě může dojít ke sledování e-mailů a dalších informací. Jenže společnost RIM stojí právě na tom, že síť je vlastněná a spravovaná jenom jí.

Zakázat pornografii, pomáhat úředníkům šifrovat data, zlepšit zákaznickou péči a vybudovat datové centrum, to jsou čtyři požadavky Indonéské vlády, které musí výrobce BlackBerry splnit, aby neztratil licenci. Splněny jsou zatím první tři, server chce ale firma provozovat v Singapuru, proto si vzala čas na rozmyšlenou. 

„Jsem optimista, takže myslím, že RIM pravděpodobně splní naše požadavky, protože, jak víte, Indonésie má největší potenciál v této oblasti,“ uvedl Gatot S. Dewa Broto, mluvčí ministerstva informací a komunikace. Nově vznikající střední třída si tento chytrý telefon velmi oblíbila. Dnes jej používá přes 2 miliony lidí, tedy nejvíce v celém regionu. Po chytrých telefonech je v Indonésii velký hlad.

Asie se bojí šifrovaných dat

BlackBerry svůj zabezpečený systém neotevírá ochotně. Firemní klienti jej totiž využívají právě proto, aby ohlídali svá tajemství. Mezi asijskými vládami ale šifrovaná data vyvolávají obavy z toho, že by je mohli využívat teroristé. Třeba v Saúdské Arábii už není umožněno posílat rychlé zprávy. Další státy o tom uvažují.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)