Fed nechal úroky beze změny, bojí se evropské krize

Washington – Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu v pásmu nula až 0,25 procenta a nijak nezměnila ani další nástroje měnové politiky. Americká ekonomika sice mírně expanduje, její růst by však mohly ohrozit otřesy a napětí na globálních finančních trzích, uvedl Fed s odkazem na vývoj kolem dluhové krize v eurozóně.

„Napětí na globálních finančních trzích zůstává nadále významným rizikem pro ekonomický výhled,“ upozornil Fed. Vyčkáváním si tak otevřel pro příští rok možnost nových kroků k uvolnění své politiky na podporu ekonomiky. Fed drží sazby na nulové úrovni od prosince 2008. Od roku 2009 pak podporuje oživení ekonomiky z hluboké recese „kvantitativním uvolňováním“, v jehož rámci kupoval hypoteční a státní dluhopisy a zvyšoval objem peněz v oběhu. Od té doby Fed nakoupil dluhopisy za 2,3 bilionu dolarů. Akciové trhy po oznámení Fedu ztratily mírné zisky a přehouply se do záporného pásma. Kurz dolaru zrychlil růst vůči euru.

Nezaměstnanost v USA je pořád vysoká 

Fed uvedl, že nezaměstnanost, jejíž míra v listopadu klesla o 0,4 procentního bodu na 8,6 procenta, je v USA stále vysoká a aktivita v sektoru bydlení nadále abnormálně nízká. Zopakoval, že inflace by se měla usadit na úrovních, které odpovídají jeho mandátu udržovat cenovou stabilitu, nebo pod nimi. 

O měnové politice v rámci Fedu rozhoduje desetičlenný Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC), který rozhodnutí podpořil hlasy devíti bankéřů. Proti byl stejně jako posledně šéf Federální rezervní banky v Chicagu Charles Evans, který prosazoval větší uvolnění politiky. Ekonomové nyní předpovídají, že v tomto čtvrtletí ekonomika zrychlí tempo na tři procenta ze dvou procent ve třetím čtvrtletí, v prvním pololetí příštího roku se však čeká opět zpomalení.  

Dolarové bankovky
Zdroj: ČT24/ISIFA/ Rex Features

Fed zřejmě začne zveřejňovat prognózy úrokových sazeb

Ohledně své komunikační politiky Fed žádné novinky nenaznačil. Podle analytiků však zřejmě diskutoval o plánu zveřejňovat své prognózy vývoje úrokových sazeb, aby zvýšil čitelnost svého rozhodování. Počítá se, že nové kroky na tomto poli by mohl oznámit na zasedání 24.-25. ledna, kdy vydá novou čtvrtletní ekonomickou prognózu. Ve Fedu se údajně rovněž diskutuje o možnosti zastavit inflační cílení po vzoru řady jiných centrálních bank. Směrem k větší otevřenosti udělal už Fed krok v letošním roce, když rozhodl, že po každém druhém zasedání bude jeho politiku osobně vysvětlovat jeho šéf Ben Bernanke.