K hlavním vítězům v rozpočtu na příští rok patří učitelé

Praha – Poslanecká sněmovna dnes schválila rozpočet na příští rok. Tváří v tvář dluhové krizi se vláda snaží šetřit, oproti loňsku srazila deficit o 30 miliard korun. Přesto některým přidala. K největším vítězům rozpočtu na rok 2012 patří učitelé, právě ti ale přitom neváhají opakovaně stávkovat za lepší platy. Nejvíce úspory naopak dolehnou na nezaměstnané.

Vláda učitelům příští rok přidá skoro 2,5 miliardy a každý si tak polepší o 500 až 1 500 korun měsíčně. Spokojení můžou být i státní zástupci, kteří díky 100 milionům z rozpočtu dostanou přidáno v průměru 4 500 měsíčně. A rozpočet myslí i na důchodce, kterým vláda přidá celkem 10 miliard.

Stát naopak bude v příštím roce šetřit na nezaměstnaných, kteří budou muset už po dvou měsících na podpoře přijmout veřejnou práci, jinak o podporu přijdou. Lidé na tříleté rodičovské pak přijdou o šest stovek měsíčně a uskromnit se budou muset i kuřáci, díky kterým rozpočet získá víc než dvě miliardy.

Jan Mládek, stínový ministr financí:

„Neustále jsou omezovány příjmy té chudší části obyvatelstva, která má vysoký sklon ke spotřebě.“

  • Rozpočet na rok 2012 zdroj: ČT24
  • Rozpočet na rok 2012 zdroj: ČT24

Bude na opravy Hradu i na nová vládní auta

I přes škrty a zvyšování daní má stát pořád stovky milionů na opravy památek. Třeba Pražský hrad se chystá utratit za rekonstrukci empírového skleníku v Královské zahradě 27 milionů korun. „Ten empírový skleník už je několik let v havarijním stavu. Je to v podstatě i podle bezpečnostních techniků už za hranicí toho, kde by měli lidé pracovat,“ upozornil Petr Chotěborský z Odboru památkové péče Pražského hradu. Kromě opravy empírového skleníku utratí Pražský hrad třeba čtyři miliony za opravy cest v Lánské oboře nebo půl milionu za modernizaci lánských krmelců.

Dost peněz má stát v roce škrtů i na nová auta. Třeba Úřad vlády se chystá utratit za automobily skoro o 1,5 milionu víc než vloni. Kromě toho vydá oproti letošku o 1,7 milionu navíc za nákup počítačů a výpočetní techniky a o 700 tisíc víc hodlá zaplatit za bezpečnostní opatření. „Úřad vlády musí počítat s běžným opotřebením vozidel nebo počítačové techniky,“ řekl k tomu mluvčí předsedy vlády Jan Osúch.

Miliardy zaplatí stát taky za pandury

A rozpočet počítá i s jednou z největších armádních zakázek posledních let. Jen za nové pandury vláda příští rok utratí přes tři miliardy korun. „Každá moderní armáda potřebuje obrněná kolová vozidla,“ hájí tuto investici ministr obrany Alexandr Vondra.

Za co utratí vláda peníze z rozpočtu, je prostě vždy jen otázka priorit. Třeba v roce 2010, kdy se Česko zadlužilo o 156 miliard, našla vláda v rozpočtu 25 milionů na opravu sochy Jana Žižky na pražském Vítkově.

Reportáž Antonína Šimůnka a Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod