Česko si dává na čas, vláda o půjčce MMF nerozhodla

Praha - Vláda zatím nerozhodla o půjčce pro Mezinárodní měnový fond (MMF) mající přispět ke stabilizaci eurozóny, řekl novinářům premiér Petr Nečas (ODS). Kabinet si před definitivním rozhodnutím vyžádá další informace a analýzy, mimo jiné také od MMF samotného. V rámci Evropské unie povede kabinet intenzivní konzultace, dodal Nečas. O nové smlouvě, která zpřísní fiskální politiku unie, bude za ČR jednat trojice stranických vyjednavačů. Určí je předseda vlády Petr Nečas a místopředsedové Karolína Peake a Karel Schwarzenberg.

Návrh vychází z toho, že vyjednávací týmy mají být tříčlenné, vysvětlil Nečas s tím, že o smlouvě samozřejmě pokračují jednání také ve standardních strukturách unie. „Bude připravena příslušná instrukce pro zástupce ČR, kteří se účastní těchto jednání,“ podotkl premiér. Trojice pověřenců bude například muset prosazovat, aby se závazky vyplývající z mezinárodní smlouvy o fiskální unii vztahovaly výlučně, nebo převážně na státy eurozóny.

Nečas dnes zdůrazňoval, že téma půjčky pro MMF a nové smlouvy jdoucí mimo rámec primárního práva unie jsou dvě oddělená témata, která spolu přímo nesouvisí. 

Česká republika by podle dosavadních informací na pomoc eurozóně měla zablokovat pro Mezinárodní měnový fond (MMF) asi 3,5 miliardy eur, tedy 90 miliard korun, což je zhruba desetina devizových rezerv České národní banky (ČNB). Zatímco TOP 09 včetně ministra financí Miroslava Kalouska se přiklání k poskytnutí půjčky (byť by Česko podle strany mělo jednat o jejích podmínkách či o jejím snížení), ODS a Věci veřejné jsou spíše proti.

Večerního jednání vlády se účastnil i guvernér centrální banky Miroslav Singer. Ministry informoval o vztazích ČNB a měnového fondu a struktuře a stavu devizových rezerv své banky. Nepřišel naopak prezident Václav Klaus, o jehož účasti se uvažovalo. Věc však již během dne prokonzultoval s Nečasem na pracovním obědě.

Premiér dnes večer zopakoval, že pro země eurozóny je poskytnutí půjčky MMF výhodnější, neboť mají přístup k fondům Evropské centrální banky. „Země jako Česká republika musí skutečně sáhnout na své rezervy,“ připomněl. Zároveň se ohradil proti tvrzení, že případná půjčka nebude pro ČR znamenat vysoké riziko, protože půjčky MMF jsou bezpečné a rychle vyzvednutelné. Neexistují totiž podle něj žádná pravidla, podle kterých by to tak mělo být.

Premiér Petr Nečas:

„Vláda České republiky převezme plnou zodpovědnost za toto rozhodnutí. Nebudeme politicky ovlivňovat rozhodování nezávislé České národní banky z hlediska stability měnové politiky. Vláda také jednoznačně konstatuje, že potřebujeme další analytické informace, které budeme získávat i z Mezinárodního měnového fondu. Budeme také vést velice intenzivní konzultace s našimi zahraničními partnery v rámci Evropské unie. Teprve poté, co vláda získá všechny nezbytné údaje, tak rozhodne.“