Silniční dopravci kvůli mýtu stávkovat nebudou

Praha - Silniční dopravci nebudou v lednu stávkovat kvůli slevám na mýtném. Rozhodli o tom po dnešní narychlo svolané schůzce s ministrem dopravy Pavlem Dobešem. Oznámil to tajemník Česmadu Martin Špryňar. Dodal ale, že dopravci neodvolali stávkovou pohotovost, jen přestali připravovat konkrétní lednový protest. Dopravci se s ministerstvem dohodli na tom, že jim úřad opožděné zavedení množstevních slev bude kompenzovat. Na konkrétní podobě náhrad se teprve musejí dohodnout.

Dopravcům vadilo, že vláda rozhodla o zvýšení sazeb mýtného od ledna o 25 procent, ale již neprosadila včasné přijetí novely zákona k zavedení množstevních slev pro tuzemské dopravce, ke kterým se písemně zavázala. Slevy by měly obnášet zhruba 400 milionů Kč ročně.

Podle prezidenta Česmadu Vladimíra Starosty jde o porušení dohody, které dopravci nechtěli akceptovat. S ministrem proto dohodli harmonogram kroků, který povede k zavedení slev a naplnění smlouvy s vládou. Dopravci chystali na leden protesty namířené proti politikům, podle Špryňara s protesty souhlasilo 90 procent dopravních firem.

Ministr podle Špryňara přislíbil, že urychlí schvalování novely zákona o pozemních komunikacích, která slevy zavádí, tak aby byla účinná od dubna nebo od května. Tento týden prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Období začátku roku, kdy slevy nebudou zavedeny, bude dopravcům kompenzovat větším objemem slev ve druhé polovině roku. Jednou variantou je, že by se snížil objem zaplaceného mýta potřebný pro vznik nároku na slevu.

Tajemník Česmadu Martin Špryňar: „Jak pan ministr, tak i pan premiér nám garantují, že slevy skutečně budou zavedeny. Bohužel to bude v časovém nesouladu se zvýšenými sazbami, nicméně ministr přislíbil, že to bude kompenzováno v druhém pololetí, takže dáváme jednání a realizaci ještě jednu šanci.“

Ministr dopravy Pavel Dobeš: „Ministerstvo dopravy se velmi aktivně zabývá touto otázkou a my opravdu máme zájem, abychom splnili veškeré podmínky, které byly stanoveny v dohodě s Česmadem. Chtěl bych poděkovat za korektní jednání.“

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že od počátku roku budou dopravci platit zvýšené mýtné o 25 procent a kompenzace jim ministerstvo zpětně dopočte poté, co v platnost vstoupí novela zákona zavádějící množstevní slevy. Zatím se diskutuje o několika matematických modelech, podle kterých by se konkrétní výše náhrad pro dopravce vypočítávala, uvedl Marek Illiaš z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Na zvolení definitivní varianty podle něj zbývá zhruba měsíc času. Úřad podle ministra Dobeše předběžně počítá se zadáním prováděcí vyhlášky v první polovině příštího roku se zpětnou účinností k 1. lednu.

„To, co nás vede k tomu, na chvíli složit zbraně, je slib, že o co dopravci přijdou na začátku roku, tak tyto slevy budou dopravcům kompenzovány ve zbytku roku tak, aby celková dohoda byla naplněna,“ dodal Špryňar.

Výnos z mýtného kolem osmi miliard

Dobeš by se měl písemně spolu s premiérem zavázat, že do 20. ledna společně připraví návrh nařízení vlády, který bude přesně řešit, jakým způsobem budou slevy realizovány. Návrh novely zákona by se měl na začátku ledna dostat ke zkrácenému projednání v hospodářském výboru a následně 31. ledna, kdy začíná schůze sněmovny, by měl jít do druhého a třetího čtení.

„Situace se vyhrotila naprosto zbytečně. My jsme na to několikrát upozorňovali, i jsme se rozhodli suplovat úlohu ministerstva a předložili jsme vlastní poslanecký návrh. Poslanci ale návrh, který mohl být přijat mnohem rychleji, vyřadili z programu,“ doplnil Špryňar.

Ministerstvo dopravy předpokládá, že zvýšení mýtných poplatků v příštím roce zvedne výběry mýtného o 1,3 miliardy korun na celkem 9,5 miliardy korun. V letošním roce očekává výnos z mýtného zhruba kolem osmi miliard Kč. Sazby již letos vzrostly o čtvrtinu na zhruba pět Kč za ujetý kilometr.

Slevy na mýtném nejsou v evropských zemích s mýtným systémem nijak neobvyklé. Na měsíční bázi vyplácí slevy Francie, Španělsko nebo Portugalsko, na roční pak Itálie. Systém slev funguje i ve Slovinsku. Poskytování slev upravuje EU, mohou být maximálně do 13 procent a nesmí diskriminovat zahraniční dopravce.