Objem primárních emisí akcií meziročně klesl o polovinu

Praha - Objem primárních emisí akcií (IPO) ve světě se po slibném prvním pololetí začal od poloviny roku 2011 dramaticky propadat. Ve srovnání s údaji za loňský rok je 1117 primárních emisí uskutečněných k dnešnímu dni nižší o 20 procent, jejich celková hodnota 155,8 miliardy dolarů, tedy zhruba 3,1 bilionu korun, klesla o 45 procent. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Ernst & Young.

Na 72 procent kapitálu získaného primárními emisemi připadá na letošní první pololetí. Nejúspěšnějším kapitálovým trhem byla newyorská burza, podle počtu realizovaných IPO však vedou burzy v čínském Šen-čenu a ve Varšavě. Letošní výsledky jsou zatím o více než 40 miliard dolarů lepší než v roce 2009. Odborníci předpokládají, že celkové hodnota letos realizovaných IPO dosáhne přibližně 170 miliard USD.

„Nejistota kolem řešení dluhové krize eurozóny a jejího dopadu na globální ekonomiku připravila investory i emitenty o důvěru v kapitálové trhy,“ uvedl partner oddělení transakčního poradenství Ernst & Young v ČR Peter Wells.

Evropské burzy mají na hodnotě celosvětových primárních emisí v tomto roce téměř pětinový podíl, uskutečnilo se zde 251 IPO v hodnotě 29,6 miliardy dolarů. V loňském roce byl tento podíl na celkové hodnotě IPO pouze 13 procent, a to i přesto, že bylo realizováno 252 IPO za 36,7 miliardy USD.

Jedinou transakcí IPO na pražské burze byla ve třetím čtvrtletí emise společnosti E4U (Energy For You), jež se zaměřuje na energie z obnovitelných zdrojů. Emise E4U se uskutečnila v srpnu a dosáhla částky 94 milionů Kč.

Letošní rok zažil doposud největší primární emisi podniku vlastněného soukromým kapitálem (private equity) v historii. Stala se jí březnová IPO společnosti HCA Holdings Inc, provozující ve Spojených státech síť zdravotnických zařízení, která na newyorské burze vynesla 4,3 miliardy dolarů.

Fondy soukromého kapitálu v celosvětovém měřítku prodaly prostřednictvím primárních emisí 168 společností za celkovou sumu 37 miliard dolarů. Nicméně z toho 31,4 miliardy dolarů připadá na 70 emisí realizovaných již v prvním letošním pololetí, což slibovalo rekordní rok v odvětví. V polovině roku se tento pozitivní vývoj obrátil a investoři pomalu začali ztrácet důvěru v kapitálové trhy.

Perspektivy roku 2012

Také v ČR existuje řada podniků vlastněných fondy soukromého kapitálu, které měly v plánu uskutečnit IPO, nicméně vzhledem k současné roztěkanosti na kapitálových trzích posunují jejich plánované načasování na první polovinu příštího roku. „Za těchto podmínek na trhu ty burzy, které mají různorodější a stabilnější investorskou základnu (například Londýn či New York), mohou být atraktivnější než regionální emise ve Varšavě a Praze, a to i s uvážením, že náklady mohou být významně vyšší,“ upozornil Wells.

Perspektivy roku 2012 závisí především na tom, jestli se podaří stabilizovat situaci v Evropě, zrychlit růst americké ekonomiky a posílit důvěru investorů v Asii, míní vedoucí manažer transakčního poradenství Ernst & Young v ČR Josef Dobřichovský. Portfolia fondů soukromého kapitálu podle něj rychle stárnou a jejich investoři netrpělivě očekávají každý signál, který by mohl naznačovat, že podmínky pro primární emise jsou konečně zase příznivější.

K primární emisi je v celosvětovém měřítku zaregistrováno přes 95 společností, jejichž akcie by mohly vynést celkem více než 20 miliard amerických dolarů. „Private equity společnosti se dokázaly nejlépe přizpůsobit novým ekonomickým podmínkám současnosti, jejichž konstantním rysem je volatilita kapitálových trhů i globální ekonomiky. Díky své pružnosti budou připraveny okamžitě, jakmile bude situace pro IPO příznivější,“ odhadl Wells.