Sulík: Neobcházejme vlastní pravidla - a euro přežije

Praha – Za krizi eurozóny si mohou její členské země samy, a to proto, že porušovaly pravidla, jež si samy určily. V Hyde Parku ČT24 to uvedl předseda slovenské strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. Cestou z krize je podle něj okamžité a důsledné dodržování Lisabonské smlouvy, směrnic Evropské centrální banky a paktu stability a růstu. Spolek států platících eurem by také mělo okamžitě opustit Řecko. V opačném případě se existence společné měny podle Sulíka uzavře v horizontu několika měsíců.

„Teď se dá jen velmi těžko předvídat, jak dlouho vydrží eurozóna, závisí na tom, kdy se bruselští politici vzpamatují. Když budou pokračovat tak jako dnes, tak eurozóně velkou budoucnost nedávám, možná rok… a poté přijde finále grande,“ uvedl Sulík v Hyde Parku. Brusel a vlády zemí eurozóny totiž podle něj měly až donedávna za to, že stát nemůže zbankrotovat a že je zbytečné splácet své dluhy.

Hlavní problém eurozóny je spíše institucionální než ekonomický, soudí Sulík. Členské země totiž soustavně porušovaly dohody, které měly regulovat chod tohoto měnového uskupení; předseda SaS upozornil na to, že Lisabonská smlouva stanovuje povinnost států ručit si za své dluhy sama, Evropská centrální banka si vlastní směrnicí zakázala vykupovat dluhopisy členských zemí eurozóny a že evropský pakt stability a růstu požaduje u zemí EU deficit v maximální výši 3 procent HDP – to všechno však státy měnové unie podle Sulíka porušily, aniž by však došlo k postihům.  

„Není problém, že by doteď nebyla pravidla a sankce. Problém je, že se pravidla obcházela a sankce neuplatňovaly. Ani jedinkrát nebyly uplatněny žádné sankce. Potom se nemůžeme divit, že si země řekly, že se nic neděje a že si můžou hospodařit od buku k buku. A Řekové i to dovedli k dokonalosti,“ podotknul slovenský politik. 

Kdo je Richard Sulík?

Richard Sulík je předseda slovenské parlamentní strany Svoboda a Solidarita, jež donedávna tvořila vládní čtyřkoalici se stranami SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd v čele s předsedkyní vlády Ivetou Radičovou. Kabinet se však rozpadl 11. října 2011. Tehdy spojila vláda hlasování o důvěře s hlasováním o slovenském souhlasu s tzv. eurovalem. Sulíkova Svoboda a Solidarita se vyslovila proti slovenskému souhlasu s přispěním do eurovalu, čímž spolu s hlavní opoziční stranou Směr-SD Roberta Fica svrhla vlastní kabinet. Richard Sulík byl následně sesazen z křesla předsedy parlamentu. Ve druhém hlasování Slovenské národní rady euroval vedle tří vládních stran podpořili i Ficovi socialisté.

Sulík: Řecko musí do krachu

Řešení krize společné měny spatřuje Sulík v návratu k důslednému dodržování výše zmíněných smluv, a to včetně snížení deficitu pod tři procenta HDP i za cenu toho, že by státy zásadním způsobem omezily své rozpočty, vyplácení některých dávek nebo dotací a musely zrušit některé své instituce. Eurozóna se také musí vrátit k důslednému dodržování regulí, zavést sankce pro země, které porušují rozpočtovou disciplínu, zastavit jim dotace a případně je zbavit hlasovacích práv.

Některým státům už podle něj není pomoci. „Řecko musí okamžitě do krachu a je třeba intenzivně a rychle hledat možnost, jak opustí eurozónu. Řecko tam nikdy nepatřilo,“ konstatoval Sulík. Přítomnost Řecka a Itálie ve spolku zemí se společnou měnou podle něj byla chyba proto, že jsou příliš odlišné od zbytku společenství.

Česko by se euru mělo vyhnout, soudí Sulík

Někdejší předseda slovenského parlamentu, jemuž zlomilo vaz to, že SaS odmítlo podporu eurovalu, také popřel potřebu hlubší integrace. Domnívá se totiž, že Brusel neumí zacházet ani s těmi pravomocemi, které má nyní k dispozici; požadavek hlubší integrace ze strany evropských státníků je pak podle něj jen fíkový list, kterým zakrývají vlastní chyby, jež vzešly právě z nedodržování dohod.

„Dva roky máme krizi, máme za sebou dvacet jedna summitů a výsledek je jaký? Úroky jsou vyšší, ratingy jsou nižší, financuje se hůře, dluhy stoupají. Čeho jsme za dva roky dosáhli? Ničeho. Doporučuji, aby se Česká republika euru vyhnula,“ řekl předseda SaS. Zároveň však podle něj není chybou, že Česká a Slovenská republika vstoupily do Evropské unie, a to zřejmě i navzdory tomu, že členové dnešní slovenské vlády „v předklonu přijímají příkazy z Bruselu“.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Richard Sulík o Bruselu:

„V Bruselu je 53 tisíc úředníků. Oni přijdou ráno do práce, kávička, novinky, a potom musí něco udělat, aby obhájili svou existenci – vymyslet nějakou směrnici, vydat nějaké nařízení, a potom vznikají hlouposti, jako že se nesmí prodávat žárovky.“