Vitariánská strava - syrová, přesto chutná

Praha - K vitariánské, tedy tepelně nezpracované stravě přistupují konzumenti zprvu s nedůvěrou. „Vaření“ z výhradně syrových ingrediencí je však nevšedním kulinářským zážitkem a tento trend je na vzestupu. Například v Torontu již fungují čtyři podniky a restaurace Rawlicious otevřela už druhou pobočku. Ochutnat zde můžete veganskou pizzu, mexické tacos, thajské nudle nebo třeba i italské těstoviny.

V restauraci Rawlicious, což je slovní hříčka založená na spojení slov syrový a vynikající, nemají sporák ani troubu. Vše je připravené pouze v sušičce. „Nejdůležitější je mít pár kousků opravdu dobrých spotřebičů. Potřebujete dobrý kuchyňský robot, mixér, protože ten věci rozmixuje a našlehá. A potřebujete taky sušičku, abyste vytáhli z jídla vlhkost. Tak se dělají třeba sušenky a krekry,“ vysvětluje spolumajitel restaurace Angus Crawford.

„Nejlepší je pro mě ten moment překvapení, když si lidé uvědomí, že jde o syrovou věc, která chutná výtečně. Jedna věc je připravit vařené jídlo, které lidi ohromí svou chutí. Ale že je něco syrové, když lidi nevěří, že to vůbec syrové jde udělat, to mě baví,“ říká Tracy Mulvihill, majitelka Rawlicious. V jejím podniku dostane zákazník třeba i cheesecake, jablečný koláč, zmrzlinu nebo pudink. Nevařená strava podle odborníků tělo nejen vyživuje, ale taky chrání.

Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava (zdroj: ČT24)

Joy McCarthyová, nutriční specialistka:

„Když konzumujete stravu, která vás vyživuje na doslova buněčné bázi, pomáhá vám to předejít mnoha druhům rakoviny, jako je karcinom prsu, tlustého střeva a všech těch, které se týkají trávicího traktu. Jíte věci, které jsou bohatší na vlákninu, enzymy, jsou výživnější.“

Výzkumy Torontské vegetariánské asociace prokázaly, že konzumace živočišných produktů má negativní vliv na výskyt onemocnění srdce, vysoký krevní tlak, cukrovku a některé druhy rakoviny. Syrová strava je navíc mnohem šetrnější k naší planetě, pěstování dobytka se totiž z 18% podílí na klimatických změnách na Zemi, jak uvádí Organizace pro potraviny a zemědělství Spojených národů.

Hudební skladatel Krysztof Szychowski přešel na tepelně nezpracované jídlo před dvěma lety kvůli střevním a trávicím problémům. „Chronická nemoc už mě netrápí. Dřív jsem kvůli ní trávil až 16 hodin v kuse na lůžku. Dnes už nespím 16 hodin denně, tělo se cítí dobře, a tak může být v pohodě i mysl,“ tvrdí.

„Neřekli byste, že je to syrové. Pizza vypadá jako pizza, těstoviny jako těstoviny. Ale je to čerstvá, syrová strava, navíc výjimečně dobrá. Je to vážně chutné,“ přesvědčuje Peter Ward. Tento instruktor jógy začal zkoušet syrovou stravu teprve před dvěma měsíci. Do restaurace si chodí pro inspiraci a podobná jídla se snaží připravit i doma.