AT&T dává ruce pryč od mobilního operátora T-Mobile USA

New York - Americká telekomunikační společnost AT&T nakonec nekoupí T-Mobile USA, divizi mobilních telefonů německé skupiny Deutsche Telekom. AT&T odstoupila v pondělí večer od své nabídky, jelikož nepřekonala odpor amerických antimonopolních úřadů proti transakci za 39 miliard dolarů (761 miliard korun), která by z AT&T udělala největšího provozovatele mobilních sítí na americkém trhu.

Obě společnosti bude nutit zrušení kontroverzního plánu k hledání alternativ. AT&T bude muset nalézt jiné způsoby, jak vyřešit nedostatek mobilních frekvencí, zatímco Deutsche Telekom se musí od základů zamyslet nad tím, co udělá s americkou mobilní divizí, které se zoufale snažila zbavit.

Na nezdaru akvizice vydělá Deutsche Telekom

Současně neúspěch transakce vyvolává pochybnosti o úsudku generálního ředitele AT&T Randalla Stephensona. Plán byl považován za obtížně realizovatelný už od počátku. Nejprve s fúzí nesouhlasilo americké ministerstvo spravedlnosti, které fúzi považuje za omezení konkurence na trhu. Poté přišla Federální komise pro komunikaci s tím, že akvizice nesplňuje standardy nutné pro schválení. AT&T ale prosazení plánu věřila natolik, že nabídla německému partnerovi v případě nezdaru rekordně vysoké odstupné. Firma tak bude muset jen za toto čtvrtletí vyplatit čtyři miliardy dolarů Deutsche Telekomu.

Žalobu proti plánu převzetí podalo americké ministerstvo spravedlnosti v srpnu k federálnímu soudu, protože podle jeho názoru by transakce omezila konkurenci, a zvýšila tím ceny na trhu. AT&T však až do listopadu prohlašovala, že hodlá transakci prosadit u soudů. „V tom se rozhodně přepočítali,“ prohlásil pro agenturu Reuters analytik firmy Pacific Crest Securities Steve Clement.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

AT&T, nyní americká dvojka mezi mobilními operátory, se dohodla na převzetí T-Mobile USA s Deutsche Telekom letos v březnu. Proti spojení vystupoval hlavně menší konkurent Sprint Nextel a některé skupiny ochránců spotřebitelů. Transakce by mohla ohrozit budoucnost Sprintu a způsobit vznik duopolu. AT&T/T-Mobile a nynější mobilní jednička Verizon Wireless by totiž po ní měly na americkém trhu 80procentní podíl.

Thomas Wehmeier, Informa Telecoms & Media:

„Nestává se často, že odejdete se 4 miliardami dolarů v kapse a přesto máte pocit, že jste dostali málo.“

Ani rekordní odstupné, které Deustche Telekom dostane, nezacelí ránu způsobenou nezdarem transakce, kterou šéf firmy René Obermann označil za „téměř splněný sen“. Deutsche Telekom teď bude muset buď investovat do T-Mobile USA další miliardy dolarů, nebo najít jiný způsob, jak odejít z trhu, na němž nemá dostatečnou sílu.

Vydáno pod