Pošta doručila historicky nejvyšší počet balíků

Praha – Česká pošta v průběhu tohoto týdne zažila dosud největší nápor balíkových zásilek. Největším sběrným uzlem v pražských Malešicích prošlo podle mluvčího pošty Iva Mravinace 210 tisíc balíků za den, což je téměř trojnásobek oproti běžným 75 tisícům balíků během roku.

Třídírnou Malešice v loňské předvánoční špičce prošlo denně 180 tisíc zásilek, což jen dokládalo rostoucí zájem zákazníků o internetové obchody. Letos firma zavedla některé novinky, jako je například informování o zásilkách prostřednictvím SMS nebo možnost stanovení místa a termínu doručení balíku.

Robert Kaiser, ředitel třídírny v Malešicích 

„Poslední týden před Štědrým dnem počet zásilek dříve spíše klesal, letos je tomu naopak. Od počátku týdne projde každý den rukama našich lidí 210 tisíc zásilek. Posílili jsme služby, pracujeme na hranici možného. Automatizovaná třídicí linka totiž zvládne maximálně 40 procent z celkového množství. Všechno ostatní třídíme ručně.“

Podle Mravinace je nejen obrovský nárůst o Vánocích, ale především trvalý růst podílu pošty na balíkovém trhu důvodem, proč po vánočním období projde třídírna zásadní modernizací. Současná třídicí linka je totiž limitovaná vahou i rozměrem zásilek. SPU Malešice je největší ze současných 11 třídicích uzlů pošty v České republice. Vzhledem k tomu, že největší množství zásilek putuje do Prahy a Středočeského kraje, projde touto třídírnou 45 procent veškeré poštovní hmoty v zemi.

Třídírna České pošty
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

S nástupem elektronické komunikace naopak výrazně klesá počet listovních zásilek, tedy klasických papírových vánočních přání. Pošta odhaduje meziroční pokles zhruba o 14 procent. Pokles je celoevropský trend. Cena poštovní známky za obyčejné psaní do 20 gramů deset korun v Česku je přitom jedna z nejnižších v Evropě.

V porovnání s unijními platy jsou české známky drahé

Ošem Češi v přepočtu na průměrný čistý měsíční příjem vydělávají na jednu známku zhruba dvakrát déle než v Německu, Rakousku nebo Velké Británii. Zatímco Čech za průměrný čistý měsíční příjem může poslat zhruba 1 600 dopisů, Němec má na 3 770 dopisů a Rakušan na 3 460 známek. Naopak v Polsku si za měsíc práce lidé pořídí v průměru 1 320 známek a na Slovensku jen 800 známek.

Vydáno pod