Mzdové tarify v zemědělství mírně vzrostou

Praha – Mzdové tarify v zemědělství vzrostou v příštím roce v průměru o 2,2 procenta, u dělnických profesí o tři procenta. Vyplývá to z kolektivní smlouvy vyššího stupně, kterou dnes podepsali zástupci zemědělských odborů se svazy agrárních podnikatelů.

Kromě růstu tarifů budou upraveny některé zaměstnanecké benefity. „O sto korun na celkem 350 korun vzrostla částka, kterou budou zemědělští podnikatelé přispívat zaměstnancům, kteří mají uzavřeno penzijní připojištění,“ uvedl šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek.

Za zemědělské podnikatele vede kolektivní jednání Českomoravská agrární konfederace, která sdružuje Zemědělský svaz ČR a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů. Kolektivní smlouva vyššího stupně bývá závazná pro všechny podnikatele v oboru. Počet zaměstnanců je odhadován zhruba na 80 tisíc.

Průměrná mzda v tuzemském zemědělství loni vzrostla o 3,3 procenta na 18 644 korun, tedy výrazněji, než průměrně rostly platy v Česku. I tak ale finanční ohodnocení lidí pracujících v odvětví zůstalo jen na zhruba třech čtvrtinách celorepublikového průměru.

Vydáno pod