Ukrajinská vláda schválila státní rozpočet, cena plynu zůstala stejná

Kyjev - Ukrajinská vláda dnes v časové tísni schválila státní rozpočet na příští rok, aniž dokončila jednání s Ruskem o ceně za zemní plyn. Po mimořádném večerním zasedání kabinetu premiéra Mykoly Azarova bylo oznámeno, že schválený rozpočet počítá s letošní cenou za plyn s tím, že v závislosti na vývoji vyjednávání s Moskvou vláda rozpočtované výdaje případně upraví. Vláda chce ještě dnes předat návrh rozpočtu parlamentu tak, aby ho ve čtvrtek mohl projednat rozpočtový výbor a v pátek ho schválila sněmovna.

„Schválili jsme rozpočet s parametry, které nyní máme k dispozici,“ řekl po schůzi vlády ministr zemědělství Mykola Prysjažňuk. Vláda podle něj nemohla vyčkat na výsledek cenových rozhovorů s Ruskem, protože parlament bude do konce roku zasedat už jen dva dny. Hrozilo by tedy nebezpečí rozpočtového provizoria.

Podle ukrajinských médií je ve výdajové části rozpočtu založena cena 416 dolarů za tisíc krychlových metrů plynu. Vláda dosud údajně předpokládala, že se během jednání s ruským Gazpromem podaří cenu výrazně snížit.

Jednání o ceně za plyn mezi Kyjevem a Moskvou trvají dlouhou řadu měsíců a jsou mimořádně tvrdá. Ve hře není jen cena za plyn, ale i další související energetické otázky - například podíl Ruska a Evropské unie na budoucím konsorciu spravujícím ukrajinský plynovodní systém či spojení ruského monopolu Gazoprom s ukrajinským Naftogazem.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč minulou středu prohlásil, že cílem kyjevských vyjednávačů je stlačit cenu za tisíc krychlových metrů na „spravedlivou“ hranici 250 dolarů. Návrh ukrajinského rozpočtu na příští rok dosud počítal s dvěma variantami - s nynější sazbou 416 dolarů a se sníženou cenou 315 dolarů za tisíc krychlových metrů. Konečná cifra závisela a nadále závisí na výsledku jednání s Moskvou.

Cena za plyn je na Ukrajině nejen ekonomickým, ale i citlivým politickým problémem. Před třemi lety plynový konflikt mezi Kyjevem a Moskvou ochromil evropské odběratele, když se dodávky z Ruska kvůli cenovému sporu zastavily.

Ukrajina vedená tehdejší premiérkou Julií Tymošenkovou pak uzavřela s ruským dodavatelem novou smlouvu o nákupu zemního plynu. Letos v říjnu kyjevský soud shledal smlouvu natolik nevýhodnou, že poslal za zneužití moci Tymošenkovou na sedm let do vězení. Západní státy, ale i Rusko, mají proti postupu ukrajinské justice vůči expremiérce vážné výhrady.

Nové ukrajinské vládě prezidenta Janukovyče se loni v dubnu podařilo snížit cenu za odběr plynu o sto dolarů na tisíc krychlových metrů. Moskva zato ale od Kyjeva dostala do pronájmu důležitý válečný přístav v Sevastopolu až do roku 2042.