Maďaři nesouhlasí se sníženým ratingem

New York - „Je to pro nás záhadou,“ říká Gyula Pleschinger, státní tajemník ministerstva hospodářství poté, co mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor˙s snížila hodnocení dlouhodobých úvěrových závazků Maďarska o jeden stupeň z BBB- na BB+, tedy do spekulativního pásma. Kurz forintu a ceny státních dluhopisů dnes reagovaly poklesem, jejich výprodej ale nenastal a analytici se domnívají, že další vývoj na trzích určí výsledek jednání s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií. Vláda sdělila, že tato jednání se po nedávném přerušení příští měsíc opět obnoví.

S&P svůj krok odůvodnila možnými dopady „nepředvídatelné“ vládní politiky včetně plánů na změny maďarské ústavy a strukturu vedení centrální banky na ekonomiku.

Státní tajemník ministerstva hospodářství Gyula Pleschinger poukázal na to, že agentura při svém rozhodnutí vůbec nevzala v úvahu to, jak se vládě podařilo stabilizovat veřejné finance. Připomenul, že S&P ještě před měsícem slibovala, že s rozhodnutím o ratingu přijde až po výsledcích jednání s MMF.

„Podle našeho názoru to může mít negativní dopad na investiční a rozpočtové plánování, což bude podle nás dál oslabovat střednědobý výhled růstu ekonomiky,“ uvedla S&P.

Rozhovory s fondem a Evropskou unií o určité formě finanční pomoci Budapešť iniciovala minulý měsíc, tento víkend však byla jednání náhle přerušena, což zástupce fondu zdůvodnil nesouhlasem s plány vlády na změnu zákona o centrální bance. Maďarští činitelé však ujišťují, že v lednu budou jednání obnovena.

Sídlo ratingové agentury Standard & Poor's
Zdroj: ČT24

Konkurenční agentura Moody˙s už snížila maďarský rating do spekulativního pásma před měsícem. Jako důvod uvedla vysoké zadlužení a nejasnosti kolem konsolidace veřejných financí.

Vláda poslala do parlamentu návrh zákona o změnách ve struktuře vedení centrální banky, které by vedly k oslabení moci jejího guvernéra Andráse Simora. Proti návrhu se postavila Evropská centrální banka a Evropská komise.

Kurz forintu dnes dopoledne klesl na 306,75 HUF za euro ze středeční úrovně asi 304 HUF za euro a ze 300 HUF na počátku týdne. Klesly rovněž ceny maďarských dluhopisů a vzrostly náklady jejich pojištění. Obchodníci ale žádné známky masového výprodeje nepozorují a objem obchodování je velmi nízký.