Za Staropramen si připlatíme

Praha – Z pivovarů Staropramen teče dražší pivo. Od poloviny prosince podražilo sudové i lahvové pivo o tři procenta. Růst cen je způsoben vyššími výrobními náklady. Za půllitr si připlatíme od 0,20 do 0,50 Kč. Ceny balených piv zůstávají stejné. Staropramen následuje Plzeňský Prazdroj, který zdražil o 2,5 procenta na začátku prosince. Ostatní pivovary nyní zvyšování cen neplánují, budoucí zvýšení však nevylučují.

Ceny jsou prováděny v různé výši napříč spektrem výrobků Staropramenu. Zvýšení cen může být u jednotlivých druhů piv různé, neboť se hodnota každého posuzuje individuálně. Pouze balená piva zdražení unikla.

„Naše společnost upravuje ceny sudového a tankového piva, jelikož došlo k nárůstu cen u důležitých výrobních vstupů, především energií a sladovnického ječmene,“ uvedl mluvčí Staropramenu Pavel Barvík s tím, že kvůli růstu ceny nafty firmě vzrostly distribuční náklady.

Budějovický Budvar

Budějovický Budvar zvýšení cen piva od Nového roku zatím neohlásil. Podle mluvčího Petra Samce se to ale vyloučit nedá. „Zvýšení cen vyloučit nelze, protože rostou ceny energií i surovin. Výrazně meziročně stoupla třeba cena sladu,“ řekl. Pivovary podle něj nemohou být sdílnější kvůli obavám ze sankcí antimonopolního úřadu.

Holba, Zubr, Litovel

Středomoravské pivovary Holba, Zubr a Litovel do konce letošního roku zdražování neplánují. „V současné době analyzujeme ceny vstupů. Podle výsledků analýzy v příštím roce situaci z hlediska cen vyhodnotíme,“ uvedla mluvčí pivovarů Hana Matulová.

Nealko

V důsledku plánovaného lednového zvýšení DPH u potravin z deseti na 14 procent rostou i ceny nealkoholického piva. To je na rozdíl od alkoholického zdaněno sníženou sazbou daně. Prazdroj zvedl ceny svého nealkoholického piva Birell už od 1. prosince. „Už při prosincové změně ceníků jsme do cen nealko piva promítli zvýšení DPH, zaváděné od ledna 2012,“ řekl mluvčí Jiří Mareček.

Heineken

Úpravu cen piva plánuje i skupina Heineken, které v Česku patří několik pivovarů, například Krušovice nebo Starobrno. Zvýšení cen se bude týkat například nealkoholického piva Fríí, které Heineken vyrábí v Brně.