Havel - symbol svobody i logo, které se prodává

Praha - Ještě neuplynul ani týden od smrti bývalého prezidenta Václava Havla a už se o jeho odkaz zajímají podnikatelé. Havel totiž nebyl jen významný státník, ale fungoval také jako obchodní značka. Zájem o zboží s jeho podpisem, fotografií nebo myšlenkami enormně vzrostl.

Vše začalo zájmem o knihy a divadelní hry. Následovat budou pravděpodobně pamětní mince, ale i běžné upomínkové předměty pro Čechy i turisty. Navzdory pietě obchodníci už teď řeší dilema, jak na vzniklou poptávku reagovat. „V zahraničí je to naprosto běžné. Naše společnost uvažuje o výrobě suvenýrů s osobností Václava Havla. Tyto suvenýry musí být vkusné, což u suvenýrů bývá problém,“ řekl Martin Tomšů, majitel obchodu Czechsouvenir.

Obchodníci řeší dilema

O prodeji například hrnečků nebo triček s Havlem uvažuje více prodejců. Nikomu se ale příliš nechce být mezi prvními. „Myslím, že do budoucna něco takového určitě přijde. Tenhle člověk je ale natolik vážený, že je teď něco takového vyrábět a vydělávat na těch věcech naprosto neetické,“ poznamenal Pavel Žák, spolumajitel Suvenyry.com.

Některé firmy se přesto už v prvních dnech po úmrtí prezidenta snažily využít jeho jméno k propagaci. „Zemřel exprezident, spisovatel, dramatik… a pojištěnec Vojenské zdravotní pojišťovny,“ zněla jedna z nich. Text sice za pár hodin zmizel, jeho uveřejnění nicméně veřejnost silně pohoršilo. Ostatní společnosti se proto snaží najít citlivé cesty, jak s Havlovým odkazem naložit.

Razítko s Havlem
Zdroj: ČT24

Česká pošta připravila pro zájemce dopisní razítko s podpisem Václava Havla

Lidé ho mohli získat právě v den pohřbu na poště na Pražském hradě. Razítko udělá z každého dopisu nebo pohlednice sběratelský kus. Podobnou cestou se chce vydat i Česká mincovna.

Radek Šulta, ředitel České mincovny:

„Uvažujeme o vydání pamětní medaile Václava Havla, protože si Česká mincovna váží jeho odkazu, a zároveň chceme vyjít vstříc četným dotazům občanů, kteří by si rádi tuto památku pořídili.“

Medaile bude pravděpodobně stříbrná a mincovna uvažuje i o limitované edici ve zlatě.
Nejvíce teď ale lidé chtějí číst jeho knihy. Během posledního týdne skupovali vše, co napsal sám nebo co o něm napsali jiní.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)