Pojistných podvodů stále přibývá, podvodníci mají nové triky

Praha – Podvodníci přicházejí stále na nové triky, jak z pojišťoven tahat peníze. Navíc se z nich snaží vymámit stále víc peněz. S blížícím se koncem roku už pojišťovny hlásí rekordy, jen Česká pojišťovna už odhalila podvody za víc než dvě stě šedesát milionů korun. Podle světových statistik je každý sedmý hlášený pojistný případ podvod.

Světové statistiky říkají, že každý sedmý nahlášený pojistný případ je podvod. To kvituje i Česká pojišťovna, která už odhalila podvody za 260 milionů korun. „Na konci roku očekáváme opět rekordní výsledek, tedy překonání třistadvacetimilionové hranice. To je patnáctiprocentní nárůst oproti loňskému roku, a dokonce třicetiprocentní nárůst proti roku 2009,“ říká mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Jiná pojišťovna, Kooperativa, podle svého mluvčího Milana Káni očekává, že do konce letošního roku odhalí podvody za sto šedesát milionů korun. Pokud se tak stane, byl by to nárůst o přibližně dvacet procent oproti loňsku. 

Proti podvodnickým fíglům pomáhají nové technologie

Nejčastěji se podvodníci snaží z pojišťoven vymámit peníze fingováním dopravních nehod. Ty tvoří až šedesát procent všech pojistných podvodů. Jenže odhalit je dokáží nové technologie. Jednou takovou je například virtuální simulátor, pomocí kterého si pojišťovna snadno ověří skutečný rozsah škod nebo pozná pravost smykových stop.

Dalším množícím se pojistným podvodem jsou úmyslné požáry. Nemovitost za čtyři sta tisíc si člověk pojistí na třicet milionů a vzápětí dům shoří. „Myslíme si, že tou největší příčinou jsou ekonomické problémy, protože jsme v letošním roce odhalili dost požárů, které se týkaly nejen soukromých osob, ale i podnikatelů,“ popisuje mluvčí Kooperativy Milan Káňa. 

Pojistným podvodníkům však hrozí velké tresty. Pokud je totiž škoda vyšší než pět milionů korun, může za obelhávání pojišťoven jít člověk do vězení až na deset let. U menších podvodů, ale opakovaných, pak hrozí trest pdnětí svobody v délce trvání šesti měsíců až tří let.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)