Vklady bank u ECB lámou rekordy

Frankfurt - Jednodenní vklady komerčních bank u Evropské centrální banky se vyšplhaly na rekordních 412 miliard eur (10,6 bilionu korun). Nárůst vkladů ukazuje na přetrvávající nedůvěru v mezibankovní trh. Podobně jako za finanční krize let 2007 až 2009 se nyní komerční banky bojí vzájemně si půjčovat a raději peníze ukládají za nízkých úroků do bezpečných „sejfů“ centrálních bank.

Dosavadní rekord jednodenních vkladů činil 384 miliard eur a padl v červnu 2010. Evropská centrální banka funguje krátkodobých půjček a bezpečný přístav vkladů. Komerční na trhu jako zprostředkovatel banky si u ní ukládají peníze, sama ECB pak na druhou stranu může půjčit peníze bankám, které mají hotovosti nedostatek.

Evropská centrální banka minulý týden podpořila likviditu evropských bank prvním tendrem tříletých úvěrů, v němž si banky mohly levně půjčit neomezené množství peněz. Celkem 523 bank si ve středu půjčilo asi 490 miliard eur, což byla největší úvěrová operace Evropské centrální banky ve 13leté historii eurozóny. Peníze z těchto půjček dorazily na účty bank v pátek – těsně před vánočními svátky.

Evropská centrální banka začala podporovat bankovní sektor novými úvěrovými programy, protože pro banky je už velmi obtížné získat krátkodobé finance na trhu. Ukazuje se ale, že banky získané úvěry nehodlají příliš vkládat do ekonomiky, a už vůbec ne do nákupů státních dluhopisů ohrožených zemí eurozóny, ale půjčují je zpět centrální bance.

Spekulace o možném úvěrování zadlužených zemí se vyrojily mimo jiné proto, že banky by mohly na půjčkách slušně vydělat. Zatímco za půjčky od ECB platí 0,75procentní úrok, úroky ze tříletých dluhopisů emitovaných zeměmi východní Evropy jsou mnohem vyšší. Obavy trhů o budoucnost zadlužených zemí vyhnaly úroky ze španělských státních dluhopisů na 3,6 procenta a italských na 5,7 procenta.