Automobilky budou více sázet na úsporné modely

Tokio/Detroit – Hnutí za zelenější provoz a úspornější technologie bude mít mezi automobilovými výrobci stálé místo i v nadcházejícím roce. Energeticky méně náročná auta připravují všichni výrobci, každý na to však půjde jinou cestou. V době nejisté ekonomické situace a rostoucích cen tradičních paliv se totiž řidiči čím dál víc zajímají o to, kolik je provoz bude stát.

Na koncepci hybridních vozů silně vsadila například Toyota, která chce do roku 2015 nabídnout celkem deset úsporných modelů. Prvního zástupce s názvem Aqua představila ještě před koncem roku s tím, že jde o nejúspornější auto všech dob. „Na jeden litr benzínu ujede Aqua přes35 kilometrů, to je o5 kilometrůvíc, než zvládne náš současný model Prius,“ uvedla vedoucí oddělení PR Toyoty Hisami Igarashi.

S novým rokem by však asijským průkopníkům měla přibýt silná konkurence od amerického koncernu General Motors. „Jejich modely Chevrolet Volt and Opel Ampera budou jezdit na baterie, zároveň ale mají malý benzínový generátor, který je na silnici dobíjí. Takže místo nějakých 100 -120 kilometrůteď elektromobil ujede stovky kilometrů. Navíc vypadají parádně a jsou to vozy pro celou rodinu,“ představil šéfeditor AutoExpress Steve Fowler.

Elektromotor Rolls Royce
Zdroj: ČT24

Na úsporné technologie však vsadili i další výrobci, od kterých by to málokdo čekal. Prototyp elektromobilu představil třeba Rolls Royce - nyní čeká, jaký bude mít ohlas u zákazníků. „Je to trochu zvláštní, ale tahle auta se dobře prodávají i v těžkých časech a příští rok by tak mohl být pro Rolls Royce zajímavý,“ dodal Fowler.

Na spotřebu se dokonce ohlížejí i řidiči, kteří byli dřív zvyklí hledat spíš údaje o zrychlení z nuly na sto kilometrů v hodině. Třeba firma Porsche zdůrazňuje, že nová Carrera v přepočtu za 2 miliony korun se vejde se spotřebou pod 8 litrů na 100 kilometrů.

Výrobci cílí na úsporné modely (zdroj: ČT24)