Piloti španělských aerolinek Iberia znovu stávkují

Madrid – Piloti španělských aerolinek Iberia dnes znovu stávkují, neboť se jim nelíbí plán na vytvoření nízkonákladové dceřiné společnosti Iberia Express a bojí se propouštění. Celodenní protest je už druhý za poslední dva týdny. 18. prosince musela Iberia zrušit kvůli stávce třetinu letů.

Stávka omezí dopravu po Evropě. Dotkne se 118 letů a pocítí ji asi 10 tisíc pasažérů. Zasaženy budou například lety z Mnichova nebo z Frankfurtu nad Mohanem. Letů z Prahy se stávka tentokrát nedotkne. Stávky proti změnám v leteckých společnostech a vzniku nízkonákladových dceřinek nejsou nijak neobvyklé. Něco podobného před časem zažily i České aerolinie.

Protesty pilotů vyvolal plán aerolinek Iberia přesunout letadla z prodělečných vnitrostátních a středně dlouhých evropských tras na nízkonákladovou dceřinou společnost Iberia Express. Její provoz chce Iberia zahájit v příštím roce a najmout pro ni za nižší platy nové piloty a palubní personál. 

Piloti společnosti Iberia ohlásili stávku (zdroj: ČT24)

Právě tento fakt se ale nelíbí nynějším pilotům. Obávají se, že v nové společnosti budou muset nalétat víc hodin a dostanou za to nižší plat. Odbory zase tvrdí, že vznik nové nízkonákladové společnosti není legální. Piloti společnosti Iberia už proti vzniku nové dceřinky protestovali jednou – 18. prosince, což mělo za následek zrušení 91 letů, většinu cestujících se ale podle vedení společnosti podařilo umístit do letadel jiných dopravců.