Ceny pohonných hmot byly letos rekordní

Praha - V letošním roce motoristům vyvětraly peněženky ceny pohonných hmot, když řidiči museli za paliva zaplatit více než v předchozích letech. Benzin i nafta překonaly svá historická maxima. Někteří analytici očekávají pokles cen v první polovině příštího roku, upozorňují však, že klíčovou roli bude hrát kurz koruny.

Na historické maximum přes 35 korun za litr se benzin Natural 95 dostal v polovině dubna a zdražoval na více než 35,20 koruny za litr na začátku května. Příčinou byla tehdy drahá ropa v arabských zemích, kterými zmítaly politické protesty a občanské nepokoje. Navíc zájem o pohonné hmoty klesá, za což může částěčně obměna vozového parku ČR a postupně se snižující spotřeba automobilů.

V polovině dubna se barel ropy Brent prodával za více než 120 dolarů, nyní se její cena pohybuje mírně nad 100 dolary. Výraznějšímu zdražení pohonných hmot u čerpacích stanic na jaře bránil relativně silný kurz koruny vůči dolaru. Na konci května průměrná cena benzinu klesla pod 35 korun za litr, ale pak přišlo další zdražení v červenci. Od té doby cena benzinu neklesla pod 34 korun za litr, nyní se pohybuje v průměru kolem 34,70 koruny za litr.

Cena benzinu
Zdroj: ČT24

Nafta byla výrazně dražší

Navíc zdražování významně postihlo i řidiče s dieselovými motory. Cena nafty letos v říjnu poprvé po zhruba dvou a půl letech překonala cenu benzinu a v listopadu se dostala na rekordních 35,70 koruny za litr. Nyní se litr nafty prodává v průměru za 35,45 koruny.

Vydání za pohonné hmoty v posledních měsících letošního roku ovlivňuje více než ceny ropy slabý kurz koruny vůči dolaru. Kurz české měny oslabuje dluhová krize eurozóny a analytici soudí, že členské státy musí najít pro krizi efektivní řešení, aby se trhy uklidnily a přišel i pokles cen pohonných hmot. „Očekávám pokles cen pohonných hmot v první polovině příštího roku a s tím i snížení cen ropy na světových trzích,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Výrazně se ceny pohonných hmot liší v jednotlivých krajích České republiky. Dlouhodobě je podle údajů společnosti CCS nejdražší benzin i nafta v Jihomoravském kraji. Nafta zde v současnosti stojí v průměru téměř 36 korun za litr, benzin motoristé tankují za 35,26 koruny za litr. Drahé pohonné hmoty jsou také v Praze. Naopak například v Jihočeském kraji stojí litr nafty mírně přes 35 korun a benzin stojí 34,12 koruny za litr.

Nejlevnější pohonné hmoty jsou z okolních zemí v Polsku. Benzin tam stojí v průměru méně než 32 korun za litr, nafta se prodává za necelých 31 korun za litr. Na Slovensku a v Rakousku jsou v současnosti pohonné hmoty dražší než v ČR. V Německu stojí litr benzinu necelých 39 korun a litr nafty zhruba 36,50 koruny.

Zahraniční autodopravce dlouhodobě odrazuje vysoká spotřební daň pohonných hmot v Česku. Kvůli ní už dva roky tankují jinde a Českou republikou jen projíždí. Stát kvůli tomu přichází o miliardy. „Podle našich propočtů je to za rok šest až osm miliard,“ říká mluvčí ČESMAD Bohemia Martin Felix. Za hranice přitom jezdí tankovat i Češi.

Vyšší ceny paliv
Zdroj: ČT24
Vydáno pod