Nigérie zrušila dotace na benzin, ceny se zdvojnásobily

Abuja – Nigerijská vláda se odhodlala zrušit vládní subvence k maloobchodním cenám ropných paliv. Jde o silně nepopulární krok, který podle informací BBC zvedl ceny pohonných hmot v zemi na dvojnásobek. Vláda tím ale ušetří zhruba osm miliard dolarů, které slíbila investovat zčásti do zanedbané infrastruktury. Zrušení subvencí nigerijské vládě v minulosti doporučoval i Mezinárodní měnový fond.

Regulační úřad pro ceny ropných produktů oznámil, že s okamžitou platností přestává platit subvence dovozů ropných produktů. Levná paliva jsou přitom jednou z mála výhod, které vláda obyvatelstvu poskytuje z výnosů ropného bohatství země. Minulé pokusy ukončit jejich subvence narazily na silný veřejný odpor a celostátní stávky. V čele země je ale nyní respektovaný ekonomický tým, který slíbil, že tentokrát se to podaří.

Ngozi Okonjo-Iweala, nigerijská ministryně financí

„Omezení dotací ze strany vlády umožní větší transparentnost v této oblasti. Na trh vstoupí noví hráči, kteří chtějí skutečně pracovat v energetice a mají motivaci zlepšit konkurenci.“

Růst cen a „syslování“ paliv

Ceny benzinu a nafty začaly po oznámení zrušení subvencí okamžitě růst. Podle informací BBC už vystoupaly zhruba na dvojnásobek. U čerpacích stanic se cena zvedla ze 65 nair (asi 0,40 dolaru) za litr na 140 nair. Na černém trhu vyjde litr nejméně na 200 nair, zatímco před zrušením dotací se za něj platilo jen zhruba 100 nair. Mnoho Nigerijců přitom nakupuje pohonné hmoty právě na černém trhu.

Některé benzinové pumpy již začaly s hromaděním paliv. V Nigérii se vždy, když se objeví zprávy týkající se cen nebo subvencí paliv, šíří vlny hromadění a skupování paliv, které vytvoří dočasný umělý nedostatek na trhu. Nigerijci nepotřebují ropná paliva jen pro své automobily, ale velmi často i pro generátory, které mnohé domy a firmy používají jako náhradu nespolehlivých dodávek elektrické energie.

Konec benzinových dotací v Nigérii (zdroj: ČT24)

„Nigerijcům budou zajištěny dostatečné dodávky kvalitních produktů za konkurenceschopné ceny, takže není nutné uchýlit se k panickým nákupům a hromadění,“ slíbila nigerijská ministryně pro ropu Alison Madueke.

Nigérie má dostatek ropy, chybí jí rafinérie

Nigérie je největší africký producent ropy. Téměř veškerou její spotřebu ropných produktů ale uspokojují dovozy, protože místní rafinerie kvůli rozkrádání, nekompetentnímu řízení a častým výbuchům násilí v ropných oblastech nefungují.