MMF popírá, že by chtěl restrukturalizaci dluhu Řecka

Atény/Washington - Mezinárodní měnový fond popřel zprávu z německého časopisu Der Spiegel, podle které soukromě tlačí na Řecko, aby restrukturalizovalo svůj dluh. Naopak zopakoval, že podporuje současný postoj řecké vlády, která dluh restrukturalizovat nechce a veškeré své závazky hodlá splnit.

Podle informací, jež zveřejnil bez udání zdroje Spiegel, změnil MMF svůj postoj a není proti restrukturalizaci řeckého dluhu; věří, že to bude brzy nutné, protože dluh Řecka narostl na zhruba jeden a půl násobek ročního ekonomického výkonu ekonomiky a opatření vlády nepřinesla pokles úroků řeckého dluhu.

Mezinárodní měnový fond ovšem informace německého listu odmítl. „Jak stále říkáme, MMF podporuje postoj řecké vlády, která nechce restrukturalizaci dluhu, a její odhodlání plně obsloužit své dluhové závazky. Veškeré zprávy tvrdící, že je to jinak, jsou špatné,“ řekla jeho mluvčí. To potvrzují i Athény. „Není absolutně žádná šance na restrukturalizaci řeckého dluhu,“ reagoval na zprávu pro agenturu Reuters řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. „Lidé (kteří mluví o restrukturalizaci) nechápou, že náklady by mnohem více převážily nad přínosy.“

Spiegel: MMF chrání Portugalsko

Der Spiegel rovněž uvedl, že MMF nechce tlačit na Řecko veřejně, protože se obává, že by to zvýšilo tlak na Portugalsko. Úroky u obligací Portugalska v posledních několika týdnech prudce stouply, protože se investoři obávají, že vláda bude nucena požádat o finanční pomoc.

Mnoho investorů a analytiků se však domnívá, že restrukturalizace řeckého dluhu zřejmě bude nevyhnutelná. Agentura Standard & Poor's ve středu při snížení ratingu Kypru uvedla, že jedním z důvodů horšího ratingu je zvýšení pravděpodobnosti, že řecká vláda přistoupí k restrukturalizaci svého dluhu.

Řecko by však ještě před případnou restrukturalizací mohlo vyzkoušet jinou strategii. Papakonstantinu ve středu uvedl, že Atény by mohly použít část zisku z prodeje státního majetku na odkup nesplacených obligací, protože tržní cena dluhu prudce klesla pod nominální hodnotu. Vláda by tak nemusela při případné restrukturalizaci vést obtížná jednání s věřiteli.