Za dolar už zaplatíte přes 20 korun

Praha - Česká měna dnes prolomila úroveň 20 korun za dolar a je proti americké měně nejslabší od července 2010. Krátce se této hranice dotkla již v závěru loňského roku, tehdy ovšem během téhož dne opět posílila a vrátila se pod 20 Kč/USD. Dnes odpoledne koruna proti úterý ztratila 34 haléřů a dostala se na 20,06 Kč/USD. Vůči euru si pohoršila o 15 haléřů na 25,89 Kč/EUR.

Měny oslabovaly v celém regionu, který byl ovlivněn negativním vývojem na hlavních trzích spolu s maďarskými problémy. Polský zlotý oslabil přibližně o půl procenta, maďarský forint o 0,8 procenta, přičemž se dnes vůči euru propadl na nové historické minimum 319,88 HUF/EUR.

Důvodem jsou obavy z dalšího směřování země poté, co nové zákony zavřely cestu k dohodě s Mezinárodním měnovým fondem a EU o možném úvěru. „Podporu by zřejmě dokázala přinést změna politiky, tedy snaha o rychlou obnovu jednání s MMF a revize zákona o centrální bance. Náznaky možného kompromisu sice z vlády zazněly, ale forint ztrácí dál,“ uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance.

Investoři se zbavují i eura

Oslabuje i euro vůči dolaru, v 17:00 se obchodovalo na 1,2910 USD/EUR. Podle Vladimíra Pikory z Next Finance se investoři eura zbavují. „Oslabuje jak k dolaru, tak k britské libře, k níž dosáhlo nejslabší hodnoty za poslední rok,“ uvedl Pikora. Další osud eura bude podle něj ovlivněn blížící se schůzkou skutečných vládců Evropy - Angely Merkelové a Nicolase Sarkozyho. Německá kancléřka a francouzský prezident by se měli sejít příští pondělí. „Z USA přišla horší statistika průmyslových objednávek, která jak akciím, tak euru odpoledne trochu přitížila,“ dodal Vlk.