Kdo ovládne Krkonoše? Boj je o podíly ČSTV i svazu lyžařů

Praha - Boj o české hory nabírá na obrátkách. Český svaz tělesné výchovy, který vlastní většinové podíly v nejznámějších českých skiareálech, jako jsou například Špindlerův Mlýn, Harrachov nebo Pec pod Sněžkou, má finanční problémy. A podobně je na tom i další podílník - Svaz lyžařů ČR. Toho se snaží využít celá řada zájemců z řad silných finančních skupin i malých firem. Svazům se teď hlásí se svými nabídkami na odkup lukrativních skiareálů.

Český svaz tělesné výchovy se dostal do problémů po krachu loterijní společnosti Sazka. Teď řeší, kde brát peníze na svůj provoz i financování českého sportu. A problémy má i svaz lyžařů, který drží zhruba třetinu akcií předních českých skiareálů. „Budeme řešit otázku, jak dál a zda-li vůbec budeme s tím majetkem nakládat. Máme oficiálně nabídky od skupiny PPF a společnosti TMR,“ řekl ČT24 Lukáš Sobotka, předseda Svazu lyžařů ČR, který je členem ČSTV.

Společnost PPF Petra Kellnera nabídla svazu za jeho podíl ve všech střediscích 194 milionů. Okamžitě ji ale o milion přebila slovenská firma Tatra Mountain Resort - ta podle týdeníku Euro nabízí 195 milionů. „Sport v současné době, speciálně svaz lyžařů, čelí jisté finanční nestabilitě a naše nabídka plus další slíbená finanční pomoc má k této finanční stabilizaci pomoci,“ uvedl mluvčí PPF Milan Tománek.

Svaz lyžařů má předkupní právo i na podíl ČSTV

Získat podíl od lyžařů může být přitom rozhodující pro ovládnutí téměř celých Krkonoš. Pokud by totiž prodával svůj podíl i ČSTV, mají právě menšinoví akcionáři předkupní právo. A nejsou to jenom velcí hráči, kteří chtějí areály získat. Hlásí se i třicítka podnikatelů, kterým už teď patří pozemky, na nichž areály v Peci pod Sněžkou stojí. „Přihlásilo se k této myšlence také město Pec, Krkonošský národní park, další 4 majitelé vleků. Ta síla je poměrně velká,“ podotkl František Vambera ze Sdružení za rozvoj lyžování v Peci pod Sněžkou.

Svaz lyžařů bude o případném prodeji svých podílů rozhodovat už 10. ledna. Většinový vlastník areálů, ČSTV, zasedá až 28. ledna.

Ivo Kaderka, bývalý předseda představenstva Skiareálu Špindlerův Mlýn

„Bude hrozně záležet na tom, jak se změní vedení. Skiareál Špindlerův Mlýn vydělal svým akcionářům za 8 let zhruba 360 milionů korun čistého. To je společnost, o kterou se povede největší bitva.“

Hodnota krkonošských lyžařských areálů šplhá do stovek milionů korun. Jen podíl ČSTV vyčíslily nezávislé odhady na 250 až 400 milionů korun. „Co se ceny týká, já osobně bych hodnotu našich podílů viděl přinejmenším na půl miliardy korun,“ řekl již dříve týdeníku Euro bývalý šéf ČSTV Pavel Kořan. Střediska ale už teď potřebují další investice. ČSTV ovšem zřejmě nebude v příštím roce schopný financovat ani svou vlastní činnost, natož něco investovat. Svazu prý hrozí exekuce.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)