Většina nových bytů kvůli vyšší DPH zdražila o desítky tisíc

Praha - Zvýšení dolní sazby DPH mírně zkomplikovalo situaci lidem, kteří mají v plánu koupi bytu v novostavbě. Při koupi nového bytu si tak musí velkým developerským firmám od Nového roku zpravidla připlatit několik desítek tisíc korun. Údaje vyplývá z dnešní ankety ČTK mezi největšími pražským developery.

Od začátku roku zvýšily plošně ceny dva ze čtyř největších pražských stavitelů bytů, konkrétně Finep a Skanska. I tak ale Finep nabízí na bydlení do konce ledna pětiprocentní slevu. Další z developerů Central Group zvýšil ceny zhruba u 75 procent bytů v prodejní nabídce, Ekospol zdražil 64 procent prodávaných bytů.

Jiří Vajner, obchodní ředitel Central Group

„Vzhledem k již tak nízkým obchodním cenám se zvýšení DPH do našich cen ve většině lokalit nutně muselo promítnout, nejedná se však o celé čtyři procentní body.“

Například za dvoupokojový byt s výměrou kolem 40 metrů čtverečních v jednom z projektů Ekospolu je třeba od začátku letošního roku včetně daně zaplatit přibližně dva miliony korun. To je zhruba o 70 tisíc korun vyšší částka než před zvýšením DPH. Také dvoupokojový byt od Central Group o velikosti zhruba 57 čtverečních metrů zdražil přibližně o 93 tisíc korun na 3,05 milionu.

Projekt společnosti Central Group
Zdroj: ČT24/Central Group

Podle Ekospolu pomohly obavy ze zdražení bytů kvůli daňovým změnám loňským prodejům, které se na pražském trhu zvýšily u projektů s 50 a více byty o 28 procent. Generální ředitel Ekospolu Evžen Korec ale soudí, že loňský výsledek už trh v roce 2012 pravděpodobně nezopakuje.

Od Nového roku stoupla snížená sazba daně z přidané hodnoty na 14 procent z dřívějších deseti. Od roku 2013 se pak sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Na nové byty s plochou do 120 metrů čtverečních a rodinné domy do 350 metrů čtverečních se nyní vztahuje snížená sazba DPH. Většina novostaveb na trhu patří právě do této kategorie. Pokud kupujete starší byt, neplatí se DPH, ale daň z převodu nemovitostí.