Španělsko nezahálí, další plán úspor zahrnuje i boj s šedou ekonomikou

Madrid - Nová španělská vláda se rozhodla zefektivnit veřejný sektor a jeho velikost celkově sníží. Omezit chce také šedou ekonomiku a úniky peněz do daňových rájů. Nová opatření, která mají napomoci rychlejšímu snižování deficitu, přichází jen týden poté, co už kabinet odsouhlasil balík úspor ve výši 15 miliard eur.

Vláda premiéra Mariana Rajone chce stůj co stůj přesvědčit finanční trhy, že má věrohodný plán, jak Španělsko splatí své vysoké dluhy. Pomoci má i důslednější boj s šedou ekonomikou. Důkladnější kontrolou by podle vlády měla nově procházet daňová přiznání firem i jednotlivců, prověřovat se budou i výplaty mezd a počítá se i s nastavením limitu u transakcí prováděných v hotovosti.

„Díky těmto krokům vzroste příjem do státní pokladny o dalších 8,2 miliardy eur,“ slibuje vicepremiérka vlády Soraya Sáenzová de Santamaría. Připomněla rovněž, že podobná opatření už zavedly například Itálie nebo Francie.

V základech se má otřást i státní správa. Vláda chce uzavřít část ze 4 tisíc státních podniků, agentur a dalších organizací. O totéž se snažil už i předchozí kabinet premiéra Zapatera. Ze slibovaných 515 organizací však uzavřel pouhých 69.

„O úpravu velikosti státní správy se musí podělit ústřední vláda, regiony i samospráva. Přesné cíle potvrdíme a znovu se jimi budeme zabývat až podle toho, jak bude potřeba snížit deficit,“ doplnila Sáenzová. Uspořené peníze podle vlády pomůžou snížit schodek z loňských 8 procent HDP na 4,4 procenta v letošním roce.

Španělsko má další plán na boj s krizí (zdroj: ČT24)

Nad Španělskem visí Damoklův meč

„Některé země jsou na pokraji přijetí finanční výpomoci - mluvím hlavně o Itálii a částečně o Španělsku. Slabší důvěru investorů navíc umocňuje to, že úsporná opatření zatím neřeší problémy,“ zdůraznil Thomas Costerg, ekonom Standard Chartered.

Radikálními škrty se přitom zadlužené ekonomiky dostávají do začarovaného kruhu. Úspory totiž podvazují hospodářský růst, a pro vlády je tak těžší snižovat deficit. Španělské ekonomice přitom hrozí, že se v letošním roce vrátí zpátky do recese. Podle ministra hospodářství Luise de Guindos klesla španělská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku až o 0,3 procenta a lepší to nebude ani počátkem letošního roku.