Modernizaci prunéřovské elektrárny už zřejmě nic nezastaví

Prunéřov – Stavební úřad v Kadani už vydal územní rozhodnutí, které dovoluje zmodernizovat elektrárnu v Prunéřově podle představ společnosti ČEZ. Odpůrci tohoto záměru vyhlásili, že se budou snažit navržené rekonstrukci zabránit. Podle nich bude elektrárna znečišťovat ovzduší víc, než by mohla.

ČEZu i odpůrcům modernizace stavební úřad jasně vzkazuje, že pravděpodobnost kladné odpovědi na žádost o stavební povolení je vysoká.

Kritikům výstavby vadí to, že ČEZ v projektu údajně nenavrhnul nejlepší dostupnou technologii. Elektrárenská společnost se hájí tím, že technologii, kterou žádají oponenti, použít nešlo, protože v dolech kolem Prunéřova se netěží tak kvalitní uhlí, jaké potřebuje. To potvrdilo i ministerstvo životního prostředí.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle kritiků se ale úřady snažily především vyjít stříc ČEZu a připomínky oponentů nechtěly slyšet. „My se s těmito připomínkami musíme vypořádat a snažili jsme se s nimi vypořádat, takže se nedomnívám, že bychom někoho zkrátili na jeho právech,“ říká vedoucí stavebního Úřadu v Kadani Milan Pikl.

Odpůrci modernizace se ale ještě vzdát nechtějí. „Budeme zase vznášet námitky a připomínky,“ vzkazuje elektrárenské společnosti Petr Neubauer z občanského sdružení Chomutov pod pokličkou ČEZu. Právníci, kteří stojí za odpůrci modernizace, navíc tvrdí, že ČEZ ještě pořád nemá vyhráno. Může se totiž stát, že elektrárnu sice přestaví, ale už nedostane povolení k jejímu provozu.