Rizikové pojištění může ženám podražit až o 80 procent

Praha – Evropské pojišťovny musí do 21. prosince 2012 u nových smluv sjednotit sazby pojištění pro ženy a muže. Nařizuje jim to nová legislativa Evropské unie. Podle společnosti Deloitte by toto opatření v praxi mohlo zdražit v České republice ženám některé typy rizikového pojištění až o 80 procent.

Na českém trhu se nyní používá pohlaví jako faktor pro stanovení pojistného především u životního pojištění, u důchodového pojištění, u pojištění nemoci a u některých úrazových pojištění. U pojištění motorových vozidel se v ČR na rozdíl například od Německa nebo Británie pohlaví většinou nepoužívá.

Pojišťovny čekají velké změny, upřesnit je musí stát

„Pojišťovny by měly citlivě nastavit novou výši pojistného a také přepracovat desítky produktů či přenastavit své IT systémy. Současně se přitom musejí připravovat na zavedení nových požadavků na solventnost, nový občanský zákoník nebo na penzijní reformu. Sjednocení sazeb pro ženy a muže může být pro pojišťovny v letošním roce příležitost na rychlé oslovení klientů, kterým se má po sjednocení sazeb pojištění zdražit,“ uvedl ředitel poradenských služeb pro pojišťovnictví v Deloitte Karel Veselý.

Přestože stanovisko Evropské komise většinu otázek poměrně jednoznačně řeší, k některým z nich může být v jednotlivých státech přistupováno z důvodů rozdílů v právních řádech poněkud odlišně. Týká se to například definice nových smluv nebo dne rozhodného pro sjednocení sazeb. Bude také záležet na tom, jak a kdy bude změna zavedena do české legislativy. Spousta možných problémů proto zůstává neuzavřená a otevírá prostor k více výkladům a postupům, míní advokát Ambruz & Dark/Deloitte Legal Jiří Markvart.

V Česku se na přípravě potřebné legislativy už pracuje, podrobnosti úprav nicméně zatím nejsou známy. „V tuto chvíli se pracuje na novelizaci dotčených zákonů s tím, aby bylo možné uvedený termín stihnout,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Výše zdražení bude v různých pojišťovnách odlišná

„Očekáváme, že pojistné nebude sjednoceno na průměru sazeb mužů a žen, ale bude se spíše blížit vždy vyšší z obou sazeb. U rizikového životního pojištění, které si klienti často sjednávají například současně s hypotékou, předpokládáme, že se výrazně zdraží pojistné pro ženy a mírně zlevní pro muže. Zdražení pro ženy se bude lišit mezi jednotlivými pojišťovnami a bude záviset na jejich věku. Odhadujeme, že se ženám zdraží rizikové pojištění o 40 až 80 procent,“ doplnil Veselý.

Ženám se dále zdraží pojištění nemoci a některá úrazová pojištění, pokud se dosud sazby lišily. Naopak mužům se zdraží patrně pouze komerční důchodové pojištění, které se nyní na českém trhu příliš neprodává. Mohlo by se však stát do budoucna zajímavou alternativou k budoucím penzijním fondům. Zdražení však pro muže učiní doživotně vyplácené důchody komerčně málo zajímavými.

Na přepážce
Zdroj: ČT24

Jednotné sazby pojistného pro ženy a muže musí být zavedeny pro nové pojistné smlouvy od 21. prosince 2012 na základě loňského rozhodnutí Soudního dvora EU. Jeho rozhodnutí z 1. března 2011 na neplatnost jednoho odstavce směrnice o rovném zacházení s muži a ženami vyvolalo okamžitě značnou pozornost a řadu otázek v médiích i mezi pojišťovnami.

Vydáno pod