Češi holdují tankovací turistice

Praha – Rekordně drahý benzin a nafta vyhnaly řidiče od tuzemských pump. Třeba Natural 95 podražil v průměru na 35 korun a 30 haléřů za litr. Pořád víc Čechů proto nakupuje pohonné hmoty za hranicemi, kde jsou levnější. Nejvýhodnější pro takzvanou tankovací turistiku je Polsko.

Auta s českou poznávací značkou ve frontě u polské pumpy. Dřív jezdili Češi pro plnou nádrž hlavně o víkendu. Teď už se jim vyplatí přijet i v pracovní dny. Oproti cenám benzinu v Ostravě vychází totiž litr „polského“ naturalu místy až o pět korun levněji. Kupuje se nafta, benzin, olej i voda do ostřikovačů.

Vedle Polska se vyplatí natankovat plnou nádrž ještě také v Rakousku. Úspora na litru benzinu činí zhruba šedesát haléřů. Kdo si chce natankovat do zásoby, má smůlu. Do Česka může dovézt vedle plné nádrže jen 20 litrů v kanystru. Jinak musí zaplatit spotřební daň.

„V minulém roce jsme zaregistrovali několik desítek případů, kdy řidiči převáželi větší než povolené množství pohonných hmot,“ říká Jiří Barták z Celní správy ČR.

Polskem a Rakouskem ale zatím možnosti levného tankování končí. Do Německa a na Slovensko se už čeští řidiči nehrnou. „Například Německo, kde je dražší benzin, tak tam zjišťujeme, že v příhraničních oblastech naopak tankují němečtí turisté,“ říká Václav Loula, odborník na kvalitu a distribuci pohonných hmot.

Podle analytiků by měl benzin v Čechách do konce týdne zdražit až o jednu korunu. A to by mohlo vyhnat k zahraničním pumpám další řidiče.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)