Vláda schválila vydání dluhopisů za více než 101 milard

Praha – Vláda dnes dala zelenou vydání státních dluhopisů za 101,3 miliardy korun, které budou využity na úhradu části letošního schodku státního rozpočtu. Návrh, který ministerstvo financí předkládá každoročně, vychází ze zákona o státním rozpočtu pro letošní rok. Právě dluhopisy by měly pokrýt část rozpočtového schodku, který je podle zatím schváleného zákona plánován na 105 miliard korun. Zákon umožňuje splatnost dluhopisů až 55 let.

„Navrhovaný zákon je technické povahy a jeho schválení je nezbytným předpokladem pro vydání státních dluhopisů ke krytí části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu na rok 2012,“ prohlásilo ministerstvo financí.

Pro atraktivitu a prodejnost vydaných dluhopisů zůstane výnos na zhruba stejné úrovni jako loni, uvedl ředitel odboru Řízení státního dluhu ministerstva financí Petr Pavelek. Výnos by měl zůstat okolo čtyř až pěti procent u desetileté splatnosti. U krátkodobých dluhopisů potom okolo jednoho procenta. „Důvodem je relativně stabilní situace na domácím finančním trhu, ve srovnání s řadou ostatních zemí,“ tvrdí Pavelek.

Ministerstvo by rádo získalo 20 až 40 miliard přímo od občanů ČR, podobně jako tomu bylo loni. „Budeme to reflektovat. V případě pozitivní odezvy nebudeme váhat uspokojit poptávku i ve výši 40 miliard,“ tvrdí analytik. Podle něj bude největší zájem o standardní dluhopisy v průměru na pět až šest let.

Úřad vlády
Zdroj: ČT24

Celkově si stát plánuje půjčit 243 miliard. V případě odkoupení dluhopisů v hodnotě čtyřiceti miliard občany by tak stát musel získat dalších zhruba 100 miliard korun. „Zbylých více než 100 miliard představují splátky starých dluhů, které pokryjeme standardními emisemi,“ tvrdí Pavelek. „Tím mám na mysli krátkodobé dluhopisy do jednoho roku, z kterých získáme zhruba 50 miliard korun. Zbytek získáme těmi střednědobými dluhopisy na pět až šest let. Samozřejmě se ovšem budeme dívat i na zahraniční trhy,“ uzavřel.

Rozhovor s P. Pavelkem (zdroj: ČT24)