Americká nezaměstnanost klesla nejníž za dva roky

Washington - Za třetí letošní měsíc poklesla míra nezaměstnanosti ve Spojených státech na 8,8 procenta, což byl nejnižší údaj za poslední dva roky. Nižší hodnoty zaznamenala již druhý měsíc za sebou, jak zdokumentovalo americké ministerstvo práce. Během března vzniklo v ekonomice Spojených států celkem 216 tisíc nových pracovních míst, nejvíce od května.

Podle odhadů analytiků dotazovaných agenturou Reuters mělo v březnu vzniknout 190 tisíc nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti měla zůstat na únorových 8,9 procenta. Za poslední čtyři měsíce se míra nezaměstnanosti snížila již o jeden procentní bod, což je nejprudší pokles od roku 1983.

„Ta čísla byla překvapivá, ale jen mírně… Přírůstky pracovních míst byly vidět napříč prakticky všemi sektory. Jediný, kdo propouští, je v tuto chvíli vláda,“ vysvětlil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. K růstu počtu nových pracovních míst přispěl hlavně soukromý sektor, kde vzniklo 230 tisíc nových pozic. Naopak státní úřady propustily 14 tisíc zaměstnanců.

Komentář Jana Bureše ve Studiu Burza (zdroj: ČT24)

Ekonomové: Pracovních míst bude přibývat

Podle ekonomů se počet nových pracovních míst bude zvyšovat až do konce roku zhruba stejným tempem. To by znamenalo, že letos vznikne kolem 2,5 milionu nových pracovních míst. Za dobu recese v ekonomice zaniklo 7,5 milionu pracovních míst.

I když se počet nezaměstnaných v březnu snížil na 13,5 milionu, stále je dvojnásobný ve srovnání s dobou před prosincem 2007, tedy před začátkem recese. Širší ukazatel nezaměstnanosti, označovaný také za ukazatel nevytíženosti, který zahrnuje i lidi, kteří pracují jen na částečný pracovní poměr a chtěli by pracovat na plný úvazek, a lidi, kteří již vzdali hledání zaměstnání, se snížil na 15,7 procenta.

Míra nezaměstnanosti v USA
Zdroj: ČT24