Merkelová chválí Řím za škrty, Monti se bojí antievropských nálad

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová pochválila Itálii za úsporná opatření a reformy, které provedla vláda premiéra Maria Montiho. Ten ji na dnešním jednání v Berlíně ujistil, že od zadlužené jihoevropské země nákaza eurozóně nehrozí. Zároveň ovšem žádá, aby Evropská unie poskytla výměnou za úspory Itálii výhody, jinak prý hrozí vzedmutí antievropských nálad v zadlužené zemi.

Merkelová na společné tiskové konferenci vyzdvihla, že se Montimu a jeho vládě „podařilo během několika dní v Itálii prosadit mimořádně důležitá a pozoruhodná opatření týkající se konsolidace rozpočtu a zavádění strukturálních reforem“. „Toto Itálii posílí,“ prohlásila německá kancléřka.

Třetí největší ekonomika eurozóny se potýká s vysokým zadlužením. Montiho vláda ve snaze zabránit hrozícímu hospodářskému kolapsu a uklidnění investorů prosadila v parlamentu soubor úsporných opatření ve výši přes 30 miliard eur (774 miliard korun) a chystá další kroky na podporu růstu.

Monti chce po EU odměnu za úspory, jinak hrozí protesty

Monti dnes ovšem zároveň v rozhovoru pro list Die Welt varoval před antievropskými náladami v Itálii, nezíská-li Řím výměnou za úspory od Evropské unie výhody, například v podobě snížení úrokových sazeb.

Podle Montiho Italové přinesli oběť, když dobrovolně akceptovali radikální škrty prosazované jeho úřednickou vládou. „Pokud Italové nedostanou v dohledné době hmatatelné zisky za svou připravenost k šetření a reformám, vypuknou v Itálii protesty proti Evropě, které se rýsují už dnes. Budou namířeny také proti Německu, které platí za původce netolerance v EU, a proti Evropské centrální bance,“ míní předseda italského kabinetu.

Mario Monti

„Nemohu být se svou politikou úspěšný, pokud se nezmění politika Evropské unie. Pokud se toto nestane, Itálie, která doposud vždy byla proevropskou zemí, se může dostat do rukou populistů.“

„Požadují po Italech těžkou oběť, tu ale po nich mohou vyžadovat, jen pokud se za ni budou rýsovat konkrétní výhody,“ doplnil Monti a zmínil snížení úrokových sazeb. Jestliže se unijní politika nezmění, hrozí podle něj, že Itálie skončí v rukou populistů.

Monti: Sarkozy a Merkelová nezvládnou unii sami

Monti rovněž kritizoval samostatnou politiku kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho při řešení evropských záležitostí. „Oba by udělali těžkou chybu, pokud by si mysleli, že mohou vládnout EU sami. Evropa má mnoho center a Itálie je jedním z nich,“ zdůraznil.

Italský premiér Mario Monti se v Berlíně setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Při jednání s kancléřskou se Monti nicméně shodl na nutnosti zavést další prorůstová opatření napříč Evropou. Současně italská premiér podpořil i novou daň na finanční transakce, ale pouze v případě, že na ni přistoupí EU jako celek. Zdanění finančních operací na trzích nyní nejhlasitěji prosazuje francouzský prezident Sarkozy, který nevyloučil jeho realizaci samostatně nebo pouze v zemích eurozóny, neboť některé unijní státy mimo euroblok v čele s Británií jsou proti němu.

V apeninská republika je třetí největší ekonomikou eurozóny, potýká se však s masivním zadlužením ve výši kolem 1,9 bilionu eur (zhruba 49 bilionů korun) a růstem úroků ze státních dluhopisů, kvůli němuž jí hrozí snížení úvěrového ratingu. Dluh Itálie je v absolutním vyjádření nejvyšším v eurozóně, převyšuje dokonce i zadlužení Řecka. Země navíc letos musí velkou část svého dluhu refinancovat, což muže být v současné situaci na trzích obtížné.