Investoři skočili po italských, španělských i maďarských dluhopisech

Řím - Vysoký státní dluh, pomalý hospodářský růst. Itálie, Španělsko i Maďarsko se dlouhodobě potýkají s tíživou ekonomickou situací. Investoři jim ale věří a krátkodobě jsou do nich ochotni investovat miliardy. V první letošní aukci totiž státní dluhopisy přinesly Španělsku s Itálií o polovinu víc, než se čekalo. Truchlit nemusí ani Maďaři, kterým dluhopisy přinesly víc o třetinu.

10 miliard eur Madrid, 12 miliard Řím a Budapešť asi 140 milionů. Tolik jednotlivé země vydělaly. O všech těchto ekonomikách se přitom ještě nedávno mluvilo jako o horkých kandidátech na mezinárodní pomoc.

„Je to velmi pozitivní zpráva, zájem o dluhopisy se prakticky zdvojnásobil a i přes mnohem nižší výnos. Dokazuje to, že trhy vítají opatření přijatá v posledních týdnech,“ říká Juan Pedro Zamora, analytik X-Trade Brokers.

Jak velké jsou výnosy z dluhopisů

Výnos z prodaných dluhopisů se v případě Španělska pohybuje pod hranicí čtyř procent. Je to zhruba polovina zisku z října 2011. Poloviční úroky přitom nabízí i Itálie, a to z šesti necelá tři procenta. Kupovaly přitom zřejmě hlavně banky. Většina prodaných dluhopisů byla maximálně s tříletou splatností.

„Je to výhodné hlavně pro banky. Pokud použijí dluhopisy Španělska a Itálie jako zástavu, tak si za to můžou půjčit hotovost,“ říká Luboš Mokráš, analytik České spořitelny.

Pozitivní výsledek by tak mohl snížit tlak přímo na Evropskou centrální banku a zmírnit i celkové problémy eurozóny. Mezi zastánce přímé pomoci krizí postiženým zemím patří především Francie, naopak razantní „ne“ je slyšet z Británie nebo Česka.

Byl výsledek aukce opravdu tak oslnivý?

„Například za svůj tříletý státní dluhopis muselo Maďarsko zaplatit neuvěřitelných 9,4 %. Takový výnos už leckomu stojí za podstoupení risku, že během dalších tří let Maďarsko zbankrotuje a menší část svého dluhu nesplatí. Ostatně 3 roky nejsou zase tak dlouhá doba. Ačkoliv výnosy jsou neúnosně vysoké, za “úspěch„ je považováno již jen to, když se státu podaří dluhopisy vůbec prodat,“ komentuje aukci státních dluhopisů Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Vydáno pod