Benzin i nafta mírně zlevnily

Praha - Za nejprodávanější benzin Natural 95 zaplatili motoristé u čerpacích stanic v uplynulém týdnu méně, konkrétně litr zlevnil o desetihaléř a dostal se na průměrných 34,17 koruny. Současně klesla i cena motorové nafty o haléř na 33,90 koruny za litr, jak ukazují dnešní údaje Českého statistického úřadu.

V uplynulém týdnu se cena benzinu Special 91 snížila o čtyři haléře na průměrných 33,22 koruny za litr. Levnější byl i plyn LPG, jeho cena klesla o 18 haléřů na průměrných 17,37 koruny za litr.

Také podle údajů ceny společnosti CCS ceny benzinu v Česku v tomto týdnu mírně klesly, ale stále se v průměru drží na více než 34 korunách za litr. Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum souvisí zlevnění benzinu s poklesem cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu. Ceny ropy ale zůstávají vysoké.

Ve čtvrtek se severomořský Brent dostal nad 117 dolarů za barel a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší asi o 1,8 procenta. Podobně barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) stál kolem 106,30 dolaru a vykazoval tak denní asi 1,9procentní nárůst.