Stát si chce posvítit také na subdodavatele veřejných zakázek

Praha – Součástí zákona omezujícího takzvané anonymní akcie, který připravuje ministerstvo spravedlnosti, by mělo být ustanovení, jež nutí subdodavatele veřejných zakázek odhalit svou majetkovou strukturu. Odhalit své majitele a podílníky by tak nemusel pouze vítěz státního tendru, ale i společnosti, které s ním na zakázce spolupracují. Informovaly o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Zákon by měl být platný od roku 2013. Občanští demokraté přitom na rozdíl od TOP 09 a Věcí veřejných až dosud průhlednost na úroveň subdodavatelů příliš nepodporovali. „Je tady výraznější politická shoda, a když už to má projít, tak ať to není právní paskvil,“ prohlásil ministr Jiří Pospíšil (ODS).

Zatím není jasné, kteří subdodavatelé budou muset odhalovat účty, mělo by to však být od určité části z ceny zakázky. Podle Pospíšila je stanovení hranice na politické debatě, jeho resort však prosazuje, aby byli odhaleni vlastníci pouze od určitého strategického podílu. To může být 10 procent vlastnictví akcií, 20 procent nebo také 40 procent, uvedl ministr spravedlnosti s tím, že do vlády chce poslat tři různé varianty.

Rozhovor s Jiřím Pospíšilem (zdroj: ČT24)

Podle HN je odhalení vlastnické struktury subdodavatelů důležitý nástroj v boji proti korupci. Hlavní dodavatel veřejné zakázky by totiž mohl část peněz převést na společnost, která nemusí nikomu předkládat, kdo jsou její majitelé. A právě tyto firmy by mohly mít vazby na politiky, kteří o tendru rozhodovali, píšou HN.

Pokud by se stalo, že podnikatelé v majetkových výkazech, s nimiž zakázku nebo dotaci získali, zalžou, bude jim hrozit trest. Ministerstvo spravedlnosti navrhuje, aby stát v takovém případě mohl odstoupit od smlouvy a firmě proplatit jen velkoobchodní ceny zboží; ta by tak přišla o potenciální zisk ze zakázky. Každý subjekt, který podniká, podniká za účelem zisku. Přijde-li o ten zisk, bude to podle nás dostatečný trest," myslí si Jiří Pospíšil. TOP 09 to ale přijde málo, její poslanec Stanislav Polčák by do zákona rád dostal i klasickou pokutu.

Sněmovna by o zákonu mohla začít jednat během února, platit by měl od podzimu. Firmy s neznámými akcionáři dostanou několikaměsíční lhůtu na to, aby si vlastníky zaregistrovaly buď u bank, nebo v depozitáři.

Vydáno pod