STEM: Většina Čechů žádá nižší rozdíly v příjmech

Praha – Až 78 procent Čechů se domnívá, že rozdíly v příjmech by se měly zmenšit. Současně ale dvě třetiny dotázaných považují za správné, aby skutečně schopní lidé měli hodně peněz. Vyplývá to z průzkumu STEMu, kterého se na začátku loňského prosince zúčastnilo přes 1 200 plnoletých.

Podle průzkumů STEMu posiloval požadavek na menší rozdíly v příjmech v české populaci postupně od poloviny 90. let minulého století. Od poloviny minulé dekády byl již poměrně stabilní, aktuální průzkum z konce loňského roku ale zaznamenal mírné posílení rovnostářských myšlenek.

Zhruba dvě třetiny populace by chtěly, aby vláda pomocí vyšších daní přerozdělovala příjmy „bohatých“ ve prospěch těch, kteří na tom nejsou ekonomicky dobře. Tento názor podle STEMu v českém veřejném mínění posílil v porovnání s rokem 1997.

Češi se na opatřeních vedoucích ke sjednocení neshodnou

Ovšem názory veřejnosti na to, jakými kroky zmenšení příjmových rozdílů zajistit, nejsou jednoznačné, jak dokládá STEM: „Obecně platí, že ve chvíli, kdy je navrhováno, aby redistribuce, dotace či jiný státní finanční příspěvek měly být hrazeny z peněz daňových poplatníků, ztrácí tato opatření část svých příznivců. Podle většiny českých občanů je však spravedlivé, aby lidé s vyššími daněmi platili vyšší sazbu daně než lidé s příjmy nižšími.“

Češi
Zdroj: ČT24

Podle agentury jsou názory na sociální a příjmové rozdíly v české společnosti významně podmíněny vzděláním, majetkovým zajištěním a politickou orientací. Rozdíly považují lidé se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním, lidé dobře finančně zajištění, stoupenci pravice a příznivci ODS a TOP 09 častěji za běžný jev ve společnosti a nepodporují „umělá“ opatření na jejich vyrovnávání.