Škodovka bude zvyšovat mzdy

Mladá Boleslav - Vyšší mzdy mohou očekávat zaměstnanci Škody Auto, na jejich navýšení se totiž dohodli odboráři a vedení automobilky. Detaily dohody ale zatím tají. Podle předsedy Odborového svazu KOVO Josefa Středuly je kolektivní smlouva před podpisem a dnešní dohoda je z pohledu odborů velmi dobrým výsledkem. Rovněž mluvčí automobilky Rudolf Dreithaler uvedl, že firma zatím nebude komentovat výsledky vyjednávání.

Během předešlých jednání požadovali odboráři růst tarifních mezd o sedm procent, automobilka jim nabízela nárůst o 3,5 procenta. Středula se nechtěl k detailům dohody vyjadřovat. „Zkusím to říci pouze tak, že jakmile skončí hospodářský rok 2011 - a bude-li úspěšný -, tak se někteří zaměstnanci mohou velmi přiblížit dvoucifernému nárůstu,“ uvedl. V loňském roce se obě strany dohodly na 2,7procentním růstu tarifních mezd.

Dohoda byla uzavřena už ve středu

Josef Středula, předseda Odborového svazu KOVO:

„Myslím si, že nejlepší zpráva, která může být dána jak českému hospodářství, tak subdodavatelským firmám, je, že mezi firmou a odbory byl uzavřen sociální smír.“

Podle Středuly odbory a vedení automobilky uzavřely dohodu již ve středu, dnes ale ještě musela projít schvalovacím procesem na obou stranách: „Nejdříve to muselo projít příslušnými orgány všech subjektů, ať už je to představenstvo společnosti, nebo jednotlivé odborové organizace, protože na uzavření kolektivní smlouvy musí být dohoda.“

Dohodu dnes projednávali zástupci odborových organizací se zaměstnanci. Současně zasedaly i jednotlivé výbory odborových organizací, které její obsah potvrdily.

K letošnímu 1. lednu působilo ve Škodovce 23 558 kmenových zaměstnanců. Průměrná mzda tarifních zaměstnanců byla loni 32 000 korun, průměrný dělnický plat činil 28 200 korun.

Josef Středula
Zdroj: Michal Doležal/ČTK