Místo půjčky pokuta

Praha - Asi všichni bychom raději své peníze spořili, v klidu sledovali, jak naše konto roste a tučné úroky k němu přibývají. Jenže realita bývá často přesně opačná. Peníze nemáme a nutně je potřebujeme, a tak se rozhodneme půjčit si. Nabídka zejména nebankovních institucí je v tomto směru veliká. Všechny nám slibují rychlé vyřízení půjčky, nízké splátky a řadu dalších výhod. Jenže ne všechny takové firmy jsou seriózní, a tak se nám dokonce může stát, že nám firma nejenom nepůjčí ani korunu, ale nakonec ještě zaplatíme my jí.

Pan Peter Izakovič z Havířova potřeboval půjčit peníze. V novinách našel inzerát společnosti Money group, a tak ji kontaktoval. Společnost sice nemá kamennou pobočku, vše ale vyřídila poštou. Zaslala potřebné formuláře k žádosti o úvěr a pan Izakovič je vyplněné vrátil zpět.

„Hned nato nám přišel papír od společnosti Money group, že úvěr je schválený, že požadovaných 120 000 nám půjčí,“ popisuje Izakovič. Jedinou podmínkou firmy bylo to, že se pan Izakovič nechá pojistit. Životní pojištění na 17 let, splátky 700 korun měsíčně. „Chvíli jsem váhal, tu pojistku jsem vlastně nechtěl, a navíc je to celkem hodně peněz. Ale půjčku jsme opravdu nutně potřebovali, tak jsem si nakonec řekl, že těch sedm stovek měsíčně za to, že mi úvěr dají, oželím,“ dodal.

A tak pan Izakovič uzavřel životní pojištění, začal platit splátky a čekal na úvěr. Místo peněz ale přišel jen další dopis od společnosti Money group, konkrétní podmínky poskytnutí úvěru, a pan Izakovič se nestačil divit. Úvěr firma poskytne, ale ve třech etapách. V první etapě na tři měsíce půjčí 1 200 korun. Pak ve druhé etapě půjčí dalších 7 200 korun na rok a teprve poté, ve třetí etapě, za 15 měsíců, půjčí zbytek požadovaných 120 000.

Takové podmínky pana Izakoviče samozřejmě rozhořčily. „Tak říkám si, to není možné, já potřebuju peníze hned, a ne až za rok nebo za dva. Taková půjčka je mi k ničemu, takovou půjčku nechci,“ řekl České televizi. A tak pan Izakovič nabídku neodsouhlasil a zrušil i pojištění. V pojišťovně doplatil 230 korun a byl přesvědčen, že tím vše skončilo.

Jenže po nějaké době přišla faktura od Zajišťovací společnosti, smluvní pokuta třicet tisíc korun. Pan Izakovič prý porušil smlouvu, protože se zavázal pojistku nevypovědět po dobu 36 měsíců. „Nevím, kde je spravedlnost, vždyť to není možné. Abych já nedostal ani korunu půjčky a oni po mně ještě za to nic chtějí třicet tisíc? Vždyť to je nehoráznost!“ zlobí se Peter Izakovič.

Právníci dávají za pravdu klientovi, firmy nekomunikují

Pan Izakovič se opravdu ve smlouvě se Zajišťovací společností zavázal uzavřít si pojištění a toto pojištění nevypovědět po dobu 36 měsíců. „Nicméně ve smlouvě se pan Izakovič zavázal pojištění udržovat s jiným subjektem, který není účastníkem této smlouvy, a pokud vycházím z judikátu Nejvyššího soudu, pak Zajišťovací společnost na smluvní pokutu nemá nárok a vymáhá ji neoprávněně,“ uvedl advokát Pavel Nastis.

O vyjádření jsme samozřejmě požádali i Zajišťovací společnost. Odpověď pracovníka společnosti, kterému jsme se dovolali, ale byla velmi strohá: předám váš kontakt vedení, a pokud budou chtít se vyjádřit, tak se vám ozvou. Jenže jak to tak vypadá, nechtějí, neozvali se. A tak jsme se vydali tam, kde to všechno začalo - do společnosti Money group. Ta má stále sídlo v Ostravě, dnes už se ale jmenuje Obchodní úvěrové centrum. Jediné, co jsme v budově sídla našli, nicméně byla jen schránka na dopisy.

Na co si dát pozor při žádosti o úvěr?

Dostat se do podobné situace jako pan Izakovič není nijak těžké. Některé nebankovní instituce často využívají nejrůznějších právních kliček a taky toho, že lidé často nejsou při uzavírání smluv příliš pozorní a nečtou, co podepisují. Na co bychom si měli dávat v případě žádosti o úvěr od nebankovní společnosti pozor, radí Tomáš Prouza z finančně–poradenské společnosti Partners:

  1. Vždy si přečtěte, co podepisujete, k čemu se zavazujete a jakou máte šanci ukončit smlouvu předčasně. 
  2.  Pokud jste smlouvy podepisovali bez čtení, nedivte se, že se vám půjčka prodraží – řada firem totiž cílí právě na vás a slušně na tom vydělávají.
  3. Spočítejte si, kolik zaplatíte celkem, a rozmyslete si, jestli vám za těchto podmínek půjčka opravdu stojí za to.
  4. Nevěřte ústním slibům a dohodám po telefonu, vše si nechejte potvrdit písemně. Ne nadarmo se říká, že co je psáno, to je dáno.
  5. Pečlivě prostudujte ceník služeb, protože „vyřízení úvěru“ může být zdarma, ale třeba „zpracování smluvní dokumentace“ vás může stát pár tisíc korun.
  6. Velkou pozornost věnujte možným sankcím za neplnění povinností. Některé firmy mají sankce nastaveny tak, že ani nemrknete a najednou dlužíte trojnásobek půjčené částky.
  7. Dostanete-li se do problémů, poraďte se s právníkem a všechny své kroky dokumentujte, ať máte v ruce potřebné důkazy pro případný spor.
  8. Nezvládáte-li splácení, vyhněte se těm, kteří na vás budou chtít vydělat. Obraťte se na odborníky. Existují nekomerční poradny pro zadlužené - například občanské poradny nebo Poradna při finanční tísni.