Tádžikové slyší na Putinovo pozvání do hospodářské unie

Dušanbe – Společný hospodářský prostor v novém roce tvoří Rusko, Bělorusko a Kazachstán. Nadnárodní sdružení se má podle představ Ruska stát motorem nové vzájemné podpory postsovětského regionu. Premiér Vladimir Putin už tvořící se uskupení pokřtil na „Euroasijskou unii“ a přizvat do ní chce všechny postsovětské země, které o to budou stát. Případný zájem i vhodné podmínky zjišťoval štáb ČT v Tádžikistánu.

Podle údajů Světové banky žije 47 procent obyvatel Tádžikistánu pod hranicí chudoby. Na venkově je přitom podíl lidí, kteří musí vyžít za méně než dva dolary na den, až 70procentní. Jde o jeden z hlavních důvodů, proč odsud tolik lidí odchází za prací do ciziny. Podle některých odhadů vydělává v zahraničí každý čtvrtý Tádžik. Naprostá většina jich míří do Ruska.

Tádžičtí zahraniční pracovníci rozhodně nemají na růžích ustláno, bez jejich pomoci by se však HDP Tádžikistánu snížilo na polovinu. Spousta tádžických rodin by přišla o těžko nahraditelný zdroj pravidelných příjmů. „Syn dostává patnáct tisíc rublů. Část z toho nám posílá, což nám moc pomáhá. Já taky trochu pracuji, abych něco pro rodinu vydělal. Platí tu ale mizerně. Za každý pytel uhlí pět kopějek,“ uvedl obyvatel vesnice Zidde.

Mnohým rodinám v Dušanbe se myšlenka ekonomického znovuspojení pod Moskvou zamlouvá. „Hodně jsme o tom tenkrát mluvili a převládal u nás takový pocit, jako by nás odřízli a zahodili. Nevěděli jsme, co s námi dál bude,“ sdělila Diloro Iskandarovová-Melikovová.

Centrum hlavního města při příležitosti dvacátého výročí nezávislosti získalo nový vzhled a novou dominantu, kterou je 165 metrů vysoký stožár s obří státní vlajkou. Oč okázalejší ale byly oslavy kulatého jubilea, o to větší se zdá být chuť do nové integrace postsovětského prostoru, ke které v říjnu vybídl ruský premiér Vladimir Putin. „Ten návrh přišel pozdě, ale přesto je aktuální. Plně ho podporuji. Bylo by dobré, aby si někdejší národy Sovětského svazu i celého socialistického tábora zůstaly blízké. Máme toho spoustu společného a rozumíme si,“ reagoval podnikatel Asror Melikov.

Vladimir Putin všechny skeptické ohlasy ujišťuje, že projekt Euroasijské unie není a nemůže být pokusem o znovuobnovení Sovětského svazu. V Tádžikistánu, kde si sovětskou epochu dodnes spojují především s modernizací, stabilitou a hospodářsko-sociálními jistotami, by si ale mnozí zřejmě přáli, aby to tak bylo. „Podporuji to. Tádžikistán není takový velký hráč, aby si mohl diktovat podmínky, celkově by to v nějakém svazu, doufám, bylo lepší,“ dodal Melikov.

Tádžikistán: nová unie jako odkaz SSSR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod