Za letní pneumatiky si letos připlatíme

Praha – Dneškem končí platnost dopravní značky zimní výbava, která na některých úsecích silnic vyžaduje zimní obutí. Letos si ale oproti loňsku řidiči za letní pneumatiky připlatí. Jejich ceny totiž vzrostly zhruba o čtyři až devět procent. Prodejci navíc očekávají další zdražování. Některých typů pneumatik přitom může být během roku nedostatek.

Pneumatiky se budou ještě zdražovat

Marketingový specialista Bridgestone ČR Jaroslav Třetina:

„Ceny našich letních pneumatik se kvůli dramatickému zvyšování cen přírodních zdrojů od 1. dubna zvyšují oproti loňské sezoně v průměru o čtyři procenta.“

Ceny pneumatik rostou především kvůli prudkému zdražování kaučuku na světových trzích. „Od dubna někteří velcí výrobci oznámili další zdražování. Toto zdražení se do našich cen promítne individuálně dle toho, jak budeme zboží dokupovat za nové ceny,“ uvedl jednatel Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Příkladem může být letní pneu Barum Bravuris 2 v často používaném rozměru 195/65 R15 91H. Ta podle údajů serveru Pneumatiky.cz zdražila z loňských 1201 na 1270 korun. Za Pirelli P6 Cintuaro ve stejném rozměru pak letos zaplatíme ze 1556 korun. Loni přitom stála 1427 korun.

V dubnu se bude prodávat nejvíce, pneumatiky ale budou chybět

Lidé začali letní pneumatiky více poptávat již v polovině března. „Aktuálně lze říci, že zájem je o něco slabší než ve stejném období loni. Je však potřeba doplnit, že to je dáno převážně o něco chladnějším počasím a také tím, že se nezkrátila platnost značky určující povinnost zimní výbavy na D1,“ podotkl Schwangmaier. Prodej podle něj výrazně vzroste v dubnu. Stejně jako v končící zimní sezoně bude podle Schwangmaiera ve druhé části nadcházející letní sezony u některých rozměrů problém se zbožím.

Jednatel serveru Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier:

„Výrobci nestihli k dnešnímu dni dodat všechny námi řádně objednané pneumatiky, a proto lze čekat, že i na trhu jich bude nedostatek. Nejvíce zřejmě budou chybět levnější značky.“

Povinnost mít zimní pneumatiky upravují v některých horských úsecích a na části dálnice D1 dopravní značky. Značky zimní výbava platí od listopadu do konce března.

Pneumatika
Zdroj: ČT24